Cherga BG

Златоград потапя в магията на фолклора

Съжаляваме, този текст е наличен само на Английски (Сащ).

5Златоград зарежда с пречистващата сила и мъдрост на съхранените традиции. На тази целуната от Слънцето земя всеки може да види усмивката на планината и да се потопи в мистични ритуали. Тук се усеща космическото начало на живота и спокойствието на уюта. Тук се открива пътя към мечтите и се доловя шепота на сърцето!
Докосването до фолклора, съпреживяването на местните обичаи са търсена атракция от българските и чуждестранни туристи, които искат да усетят символиката на автентичното.
Живите традиции, съхранени от местното население, пресъздават красотата и богатството на българското културно и духовно наследство.24smvh_9999_1993
Много са архитектурните, археологическите и историческите паметници, свидетелстващи за икономическия и духовен възход на Златоград през епохата на Възраждането. Тук е килийното училище, поставило начало на просветно-образователното дело в Родопите. Тук се намира единствената в България Музейна сбирка на съобщенията, чийто редки експонати ни разказват за историята на съобщенията от Златоград до Ксантийско. Тук е открит и най-старият писмен документ от Родопското Възраждане (1852 г.), наречен „Златоградски писмовник”. А в двора на Взаимното училище се помещава Музейна сбирка „Просветно дело в Средните Родопи”, единствена по рода си в Родопите и втора в страната, след тази на Априловската гимназия в Габрово.
Община Златоград усилено промотира тези дадености, които посетителите могат да видят и изживеят. Ученици от цялата страна могат да се потопят в просветителския дух на Възраждането, като проведат своя годишен изпит и тържество, по случай завършването, в автентичната обстановка на Взаимното училище.
Златоград е духовният космодрум на България. Преди повече от две столетия в Златоград е роден легендарният хайдутин Делю войвода, превърнат в символ на свободата и митичен герой, аналогичен на Омировия Ахил. Златоградчани създават за него народната песен „Излел е Делю хайдутин” – една от великите песни на Родопите. През 1977 тя става единствената песен от Европа, записана на позлатена плоча и изпратена с космическия кораб „Вояджър“ като музикално послание от Земята към космоса. Така Златоград прекрачва границите на България, на Европа и на познатия ни свят. 
Всяка година градът почита своя герой с Делювите празници, които пресъздават битието на града от XIX и началото на XX век – култура, мода, стил, атмосфера. Тогава, по калдъръмените улички на стария град се усеща духа и очарованието на миналото. Истинско преживяване за туристите и спомен за цял живот е приказната атмосфера на пазарния ден от “време оно”, в която оживяват минали времена, герои и легенди.
Златоград и до днес потапя в магията на фолклора. Най-новата атракция, която предлага на гостите си и която все повече набира популярност, е „Златоградската сватба”. Двойки от цял свят могат да подарят на себе си и на гости си неповторимо изживяване, като се врекат във вярност в Златоград, спазвайки традиции и обичаи от над сто години. Сватбата се извършва под звуците на родопската гайда и тъпан, във възрожденско облекло и обстановка, с неустоимо ухание на златоградска кухня.
Изкусителен аромат изпълва Златния град и всяка година в началото на май. Тогава сръчни майстори завъртат наведнъж повече от 150 чевермета. Истинската златоградска трапеза е своеобразно кулинарно изкушение. За да стане ястието толкова вкусно, колкото го приготвят тук, ще споделим тайната на автентичната златоградска кухня: пейте, когато готвите! Но първо идете и опитайте магията Златоград! 19

Таня Кръстанова

Add comment

+ 89 = 98