Cherga BG

Зимно приключение в сърцето на Рила

Всеки, който обича българските планини и по цяло лято покорява върхове, вероятно не един път се е изкушавал да поеме нагоре и през зимата. Точно поради тази причина заклетите туристи от личен опит най-добре знаят, че газенето в два-три метра дълбок планински сняг не е просто изпитание за волята и добрата физическа форма, но и далеч не е за всеки. Но ентусиазмът за приключения и любовта към планината са достатъчен повод да бъде изобретено нещо, с което изкачването посред зима да стане възможно! И това са така наречените “снегоходки” – приспособления за краката, подобни на малки ски, с чиято помощ можете да се придвижвате по снега и с лекота да се озовете на височина от над 2000 метра! Нужно е също известно време, за да се свикне с тях, но тренировката определено си заслужава. Така достигането на избраната цел е много по-вероятно, отколкото, ако сте тръгнали с обикновени туристически обувки.
Програмата “Със снегоходки на Седемте рилски езера” позволява не само да проникнете в сърцето на Рила, но и да се разходите по дебелата снежна покривка, без на всяка крачка да пропадате в преспите. По време на прехода се дават специални инструкции за това какви опасности крие планината, как да се разбере има ли вероятност за лавина и кои са безопасните маршрути.
EleninoLakeПреживяването абсолютно си заслужава, тъй като Рила е красива не само през лятото, но и през зимата. Ще се изправите редом с побелели от сняг върхове, заобиколени от тишина и спокойствие.
Решите ли да се хвърлите в това приключение, задължително е да се облечете добре, защото на тази височина със сигурност ще бъде по-студено, отколкото очаквате, особено като се има предвид и силния вятър. Освен задължителната за туриста вода, водачите ви препоръчват да носите и малко храна, богата на калории.
Маршрутът на изкачването в Рила започва от хижа Пионерска, която се намира на час път от Паничище, в самото подножие на Национален парк Рилски езера. До хижата се стига спокойно по асфалтов път. Оттам се качвате на хижа Скакавица за около два часа, където правите почивка край голямата хижарска печка, за да се стоплите и обядвате. После продължавате към хижа Рилски езера, като се минава покрай изключително красивия водопад Скакавица, който е и най-големият в Рила. По това време на годината водопадът е замръзнал и гледката към него е наистина впечатляваща…
Пътят към хижа Рилски езера минава през девствена гора, като се изкачвате още по-нагоре. При ясно време пред вас ще се открият невероятни пейзажи към рилските върхове. Непременно се възползвайте от заобикалящата ви красота, за да се заредите с енергия от сърцето на Рила.
Ако досега не сте били в хижа Рилски езера, ще се изненадате от приличните условия, които се предлагат. Освен типичните за една хижа спални с нарове и тръбни легла, има и стаи за по двама, някои от които са дори със собствен санитарен възел. Но каквато и стая да вземете, след прехода със снегоходки със сигурност всички ще спят дълбоко.
Следващия ден програмата продължава, като ви предстоят още прелестни моменти в планината. Отново със снегоходките ще направите преход до Седемте рилски езера – Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното, които далеч не ви очакват вкупом, както са изредени тук. Напротив, истинско приключение е да стигнеш до всяко едно, като обхождането им трае около три часа. За обяд се връщате в хижа Рибни езера, след което поемате по пътя надолу към Пионерска, разбира се отново със снегоходките. Оттам обратно към София.
Програмата “Със снегоходки на Седемте рилски езера” трае само два дни и една нощ, но преживяването е толкова наситено, че след като свърши, ще се приберете у дома с чувството, че сте станали част от природата. Приключението в Рила е нещо, което дълго ще помните и няма начин да не поискате да се върнете отново в сърцето на планината!
Още по-силно ще го изживеете, като споделите цялото това приключение с някой близък приятел. Особено като се има предвид, че програмата се предлага и като подарък. За целта може да си поръчате Подаръчен талон за резервация. Той предоставя възможност за реалното му използване в удобно време, без това да променя цената на програмата. Освен преход със снегоходки в Рила, бихте могли да “подарите” още талон за оф-роуд, рафтинг, полет с парапланер или със свръх лек самолет, стрелба и въобще за всяко едно приключение, за което мечтаете.

Add comment

+ 51 = 60