Cherga BG

Жива бира с аромат на балканска чубрица пленява туристи

IMG_1734Уникалното историческо наследство, българската архитектура, природа и гостоприемство са основните щрихи във визитната картичка на България. Какво обаче би било гостоприемството ни, ако не е свързано с поднасянето на традиционни български храни и напитки на всеки, прекрачил прага на дома ни? Неслучайно България, а и почти всеки регион от страната притежават своите “запазени” ястия, ракии и вина. Чуждите туристи предпочитат блюдата от ароматни зеленчуци и гозби, подправени с дъхави подправки, които обилно поливат с различни видове българска ракия и вино. Те с усмивка им се поднасят от любезни собственици на семейни ресторантчета и механи дори и в най-отдалечените кътчета на страната. От тази есен гостите на старопланинското градче Трявна могат да опитват още един български специалитет – жива бира с дъх на балканска чубрица.

До Освобождението бирата е почти непозната в България. Правени са отделни опити за производството й в почти домашни условия, но без особен търговски успех.IMG_1739
Пионери в родното пивоварно дело са главно чужденци – чехи, немци, швейцарци. Между тях има твърде много железопътни специалисти, които изоставили строителството на железниците, за да се посветят на един друг, по-здрав път за свързване на България с Европа – бирата. За създател на модерното българско пивоварство у нас се счита французинът Дюкори, който от 1873 до 1876 г. работи като инженер по строежа на железниците в Софийско и между другото отворил малка пивоварна фабрика в Княжево. Точно каква бира е правил и на кого я е продавал, не е известно. Неговата работилница по-късно наемат братята Прошекови, преди да построят пивоварната фабрика “Витоша” и избата “Дълбок зимник”.
Днес българинът консумира средногодишно по 74 литра от кехлибарената течност, приблизително колкото средния испанец или холандец. Бирата, произведена сега от родните пивовари, е високо ценена не само от българските почитатели на напитката, но и от чужденците. Всички те с удоволствие сядат на раздумка пред запенените халби и вкусните закуски на скара.
От тази есен туристите вече имат възможност да съчетаят опознавателната обиколка на Трявна с нейната уникална архитектура и природа с дегустация на нашенска жива бира. Тя е натурален продукт от ечемик, хмел и мая, без консерванти, стабилизатори и оцветители. Произвежда се по белгийска технология, но е с типично български вкус. След приятната обиколка из музеите на Трявна и прочутата уличка на занаятите може да видите и да опитате и от тази атракция, която е в самия център на града. В малката пивоварна и дегустационна към нея ще ви предложат три вида бира – светла, кехлибарена и тъмна, като всяка една се различава по вкус и алкохолен градус. В тъмната бира е и онази типично българска подправка – чубрицата.
Идеята тя да се добави към пивото е на белгийския собственик на фирмата, доставила оборудването. Когато миналата година той посетил страната ни, за да присъства на монтажа на първите съоръжения, останал силно впечатлен от вкуса и аромата на родната чубрица. Така се появила българската бира с дъх на чубрица, чието патентоване предстои под името “Тревненско пиво”. Тя има огромен успех най-вече сред чужденците – гости на Трявна, които намират съчетанието между тъмна жива бира и чубрица за уникално. Предстои “забъркването” и на нови рецепти бира, които ще съдържат букет от билки от Балкана, както и аромати на различни плодове – череши, ягоди, сливи, малини и вишни.

Add comment

− 1 = 1