Cherga BG

Здраве от природата с д-р Атанас Михайлов

Известният хомеопат, специалист по вътрешни болести и природолечител д-р Атанас Михайлов ни въвежда в тайнствата на природната медицина с принципите за добро здраве. Д-р Михайлов се занимава с хомеопатично лечение от близо 30 години. Ежедневно съветва стотици хора как да преборят болестите чрез средствата на природата.

Кредото му е: „Природата знае по-добре от нас!“.  Д-р Михайлов лекува като следва няколко важни принципи за постигане на добро здраве:

 Първи принцип: „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ!“ . Според Хегел, ако една система е изградена да съществува като автономна, всяка намеса отвън, дори с цел да й се помогне, я обрича на гибел. Нашият организъм е автономна система, така че усилията ни трябва да се насочат към поддържането му, а не към решаването на проблемите отвън.

 Втори принцип: Никога не е късно да се започне отначало. Природата ни е дарила с резерви, които само трябва да се използват. Можем да вземем за пример академик Микулин, конструирал двигателите на самолетите „Туполев“. На 65 години прекарва инфаркт, след който преосмисля начина си на живот, отделя 8 % от времето си в грижа за здравето си. Двайсет години по-късно изглежда значително по-свеж, по-здрав – и изобщо не употребява лекарства.

 Трети принцип: Самонаблюдение и самокритичност. Например симптомът главоболие най-често е признак за лошо състояние на гръбнака, на натрупани шлаки, и в повечето случаи едно добро прочистване на тялото, например чрез тримирене, както го предписва църквата, е достатъчно добро лекарство. Обаче по-често сме склонни да обвиняваме наследствеността, възрастта, околната среда и какво ли не, но не и начина си на живот.

 Когато не помагаш – не вреди. Д-р Михайлов е от онова поколение лекари, които искрено вярват, че в медицината правило номер едно е когато не помагаш – не вреди, а често се оказва, че достиженията на фармацевтичната индустрия не винаги се използват целесъобразно и вече дори има термин за това – „ятрогенни заболявания“. Все още масово се изписват антибиотици при обикновена хрема и зачервено гърло или при температура малко над 37 градуса. Идеята е „да не стане нещо“, „да не слезе по-надолу“. Тази практика може да превърне здрави деца с невинно временно неразположение в хроници. Понякога само два-три дни лечение с антибиотици като особено популярните води до унищожаване на нормалната чревна флора. Природата не търпи празно място. На мястото на полезните чревни бактерии идват гъбичките. Дава се ход на алергии, лошо усвояване на храната и т.н.

 Използвайте природните лекарства: Природните лекарства са: слънце, въздух, вода, храна и движение.

Слънце: Съвременният човек май не си дава сметка, че фразата „слънцето е извор на живота“ се отнася не само за растенията. Само 15 минути директна слънчева светлина върху кожата принуждават организма да синтезира необходимото количество витамин D3, предпазващ бебетата от рахит, а възрастните от остеопороза. По-рано се смяташе, че слънцето директно убива патогенните микроорганизми. Днес се знае, че слънцето засилва имунната система и тя успява да се справи с болестотворните микроорганизми.

Въздух: Голяма част от хората са се отучили да дишат правилно. Основната причина е заседналият начин на живот. Когато човек седи превит напред, белият дроб остава притиснат и не може да се разгърне. Той вдишва и издишва десет пъти по-малко въздух, отколкото е реалният капацитет на дроба. В резултат на това с напредване на възрастта заболяванията зачестяват. Когато напълним максимално белия дроб с въздух, интензивното му разгъване подобрява циркулацията на кръвта, а с това и кислородът се усвоява по-добре. Там, където циркулацията на кръвта е добра, опасността от инфекции намалява. Щом се получи застой, почват и патологични отклонения – бронхити, пневмонии и други. Това е една от причините заболяванията на белите дробове да са водещи у нас.

Вода: Човекът е произлязъл от водата. Тялото ни съдържа значителни количества вода. В мозъка тя достига 86 %. Водата е изключително необходима за поддържане на нормалните жизнени процеси. Изпълнява охлаждаща и прочистваща функция, разтворител е на хранителните вещества. И въпреки че е от изключително значение за живота, у нас все още няма ясна позиция за дозите, температурата, вида на водата, начина на пиене. Статистиците са изчислили, че към средна възраст повечето хора пият не повече от 700 мл вода. А нормалното количество е 2 л дневно, в горещо време и при горещ микроклимат дозите се увеличават. Най-честото оправдание, което чувам, е за липса на жажда. Но за съжаление този естествен регулиращ механизъм е закърнял. Най-добре е да се пие трапезна минерална вода. Когато тялото не се прочиства, в бъбреците започват да се отлагат песъчинки, които се уголемяват, докато се стигне до отливъчни камъни. Нужна е прифилактика, която се постига с пиенето на достатъчно вода.

Движение: Птиците летят, рибите плуват, животните бягат. Всичко живо в природата се движи. Човекът също е създаден да се движи – по начина, по който го е правил и преди 2 милиона години. Но не го прави. Най-често той не се движи и това го разболява. Българинът отделя по-малко от абсолютно необходимите 4 часа седмично за спорт. Той прекарва 2/3 трети от деня на стола пред чина, бюрото, компютъра или телевизора. Един от големите грехове на съвременната медицина е, че оставя движението на заден план. А то може да замести лекарствата и ако редовно ходим пеша и отделяме 10–15 мин. дневно за качествена гимнастика с раздвижване на гръбнака, можем да си спестим редица сериозни заболявания. Според различни статистики разходите за здравеопазване могат да се намалят с 30 до 50 %, ако започнем да се движим.

 Здравето до голяма степен е в нашите ръце, а каквото не зависи от нас, често се намира в природата.

Биляна Котева

Add comment

63 + = 65