Cherga BG

Защо българите кимат обратно на останалите

Ние несъзнателно влияем на околните чрез езика на жестовете и с това допринасяме за техния успех или провал.Когато чужденците пристигнат в страната ни, често често попадат в изненадващи и конфузни ситуации, защото се изразяваме с глава наобратно – нашето „да“ за тях си е „не“. Чух, например, че млад американец  лудо се влюбил в красива българска девойка. Завладян от чувствата, той паднал на колене и попитал с треперещ глас: “Ще се омъжиш ли за мен?” Тя, развълнувала и смаяна, застинала безмълвно. Понеже и без това неназнайвала много думи на английски, успяла само да поклати главата си хоризонтално за съдбовното “да”. В следващия миг, човекът със сгърчено – обидена гримаса скочил, хукнал отчаян и повече не се мернал по тия места.Момата и до днеска чака да я хареса и българин…

Хората от други народи, остават озадачени и объркани, когато зададат въпрос на нашенец. Еднократното кимване с глава нагоре и надолу означава отрицателен отговор, докато въртенето на главата хоризонтално, всъщност означава „да“ – позитивен сигнал, който показва разбиране и съгласие.Тазиособеност при кимането у нас, вероятно е останала от древността, когато прабългарите пристигнали на коне и заселили земите ни. Поклащането на глава копира поведението на коня – има или няма зоб пред него. България, по времето на канКубрат,обхващала широка територия: на запад до долното течение на р. Дунав; на юг до Черно и Азовско море; на изток до Каспийско море; на север до р. Донец. Според гръцки хронисти, след като живели за кратко време в мир помежду си, петимата синове на Кубрат се разделили и всеки поел по своя път. Там, където българите били многобройни и се установявали трайно, привичката с кимането частично се запазила.За да оцелеят, съхранявайки своята култура, религия, писменост и  история нашите предци  със сигурност са били своенравни и твърдоглави!Индивидуализмът си е национална черта. Не са се поддали на влиянието на разни нашественици и завоеватели с типичното отношение „Тоя ли ще ми каже как да си въртя главата?!“, което битува и до днес. Британският сайт Buzzfeed, преди време представи интересни фактиза най-странните обичаи и порядки по света. Не е чудно, чеБългарското кимане за отрицание с отмятане на  главата назад,попада в челните места на класацията велектроннотоиздание.

В наши дни, откакто активно странстваме по света, част от нас професионално общува със Запада, посещава конференции и дори се връща със западни дипломи,стана още по-объркващо за ужденците, пристигащи в страната. Когато местните хора говорят с тях, често обръщат значенията на тези кимвания! Започна да се обърква и местното  население, защото някои политици например, обичат да кимат с глава като американци. Ако посланикът на САЩ е гледал, значи правилно ги е разбрал, обаче народът схваща тъкмо обратното: „ Тоя обещава, пък си клати главата като за “не”, явно нещо ни будалка!“ Изобщо, кимането в България е опасно, рисково и води до противоречиви послания.Ако несъзнателно сте кимали, без да сте наясно, не бързайте с изводите!  Изчакайте, докато човекът насреща упражни и говор. Ако разговорът не се отдава и на двама ви, препоръчваме да го подкрепите с други жестове – приятелско потупване по рамото, сърдечна  прегръдкаилиширока усмивка, да речем. В България те съвпадат с международното им значение. Проявете търпение, не губете кураж и винаги ще Ви разберат!

                                                                                                                 Автор: инж. д-р Гинка Стоева

Биляна Котева

Add comment

66 − = 59