Cherga BG

Започват разкопки на средновековна църква край село Добромирци

razkopki-curkvaЗапочват археологически разкопки на средновековна църква край село Добромирци, обл. Кърджали. Една от версията на специалистите е свързана с предположение, че в този район е бил заточен Патрирах Евтимий след падането на Търново. Според проф. Николай Овчаров, има много данни, че в района е погребан висш духовник, положен е в гроба с митра на главата, което е отличието на патриарсите. Според него разкопките на датираната около 13-14 век църква, не е изключено да дадат данни за толкова важен период от нашата история.

“Може да се изкаже хипотезата, че Патриарх Евтимий е бил именно тук в някой от метосите на Бачковския манастир”, смята проф. Овчаров.

Изследователи от Златоград и по-възрастни жители от района потвърждават разказите, че през 30-те години на миналия век при изкопни работи за строеж на джамия в района на с. Бенковски е открит гроб.  В него има положен епископ със златовезани дрехи, седнал, както се полагат епископите, уточнява проф. Овчаров. Той смята още, че този гроб не е запазен, но е факт, че е погребан висш архиерей. Археологът се позовава на източниците, че Патриарх Евтимий е заточен след падането на Търново някъде в Македония, като по онова време с това наименование се разбира друг регион различен от днешната едноименна държава. Събирайки всички тези данни, може да се изкаже хипотезата, че Патриарх Евтимий е бил именно тук в някой от метосите на Бачковския манастир в този регион, обобщава проф. Николай Овчаров.

Предстоящите през тази година разкопки включват и втори обект в околностите на Златоград. Ще се проучва римски обект – може би храм или пътна станция в района на с. Бенковски. Разкопките на двата обекта са изцяло със средства от спонсори от Златоград, а идеята е да продължи разкриването на исторически паметници  за развитието на дестинацията за културно-исторически туризъм Източни и Средни Родопи.

Разкопки на средновековна църква край Добромирци ще започне през май.

Antoaneta Peeva

Add comment

82 − 74 =