Cherga BG

Започва Sofia MENAR Film Festival

От 16 до 31 януари в София ще се проведе Sofia MENAR Film Festival, който е естественото продължение на фестивала „Цветята на Корана”, в чиито четири издания от 2009-та до 2012-та година бяха представени повече от 120 филма, произведени в страните от Близкия Изток и Северна Африка.

SAMSARA-300x125В рамките на фестивала Sofia MENAR ще бъдат представени 56 премиерни заглавия, сред които един от най-гледаните близкоизточни филми за изминалата година – палестинският „Хабиби”, отличен с 4 награди на фестивала в Дубай (включително и за най-добър филм), както и историческата драма „По морския път на коприната”, който е най-скъпата иранска продукция до момента, историческата драма, „Вятърът ще ни понесе” на Аббас Киаростами – носител на наградата на журито и наградата на ФИПРЕССИ от фестивала във Венеция, и много други.

Краят на пътя” кани зрителите заедно сдвама от най-известните комици на Лондон – Алексис Дабъс и Сай Томас, да предприемат едно вълнуващо пътуване по маршрут дълъг 6000 километра и включващ колоритните пейзажи на Мароко, Мавритания, Сенегал и Гамбия.За втора година в програмата на Sofia MENAR Film Festival присъства селекцията за пътешественици „Керван Сарай”, в която зрителите ще могат да посетят непознати кътчета от африканския континет и Близкия изток, които остават скрити от погледите на обичайните туристи.

Режисьорът Дан Прибан лично ще обясни какво еда пътуваш 20 000 км. в най-евтината кола на света през най-бедния континент, по време на българската премиера на филма му „С трабант из Африка”. Едно изпълнено с приключения пътуване от Либия до нос Добра Надежда, без резервни превозни средства и гаранции за щастлив край – само с два трабанта с двутактови двигатели.

Couchsurfing: Легло за теб на всяка крачка” проследява околосветското пътуване на Александра Лис, която с помощта на сайта за разменно гостуване couchsurfing.org успява да посети 21 държави на 6 континента за 7 месеца. Във всяка една държава Александра приживява уникални мигове и се запознава отблизо с местните традиции, благодарение на своите домакини, които освен безплатен подслон й осигуряват и незабравими изживявания.

Визуалният пир „Самсара”, заснет за период от 5 години, в повече от 25 държави, ни пренася на свещени места, сред природни чудеса и скрити от човешките погледи тайнства.

За първи път Sofia MENAR ще представи секцията MENAR Contemporary, в която са включени 4 филма, представящи съвременното изкуство в региона. Отличеният на „Берлинале” „Изкуство/Насилие” е вдъховен от героите на „Алиса в Страната на чудесата“, пиесата на Самюъл Бекет „В очакване на Годо“ и древногръцката трагедия „Антигона“. Носителят на наградата на „Дойче Банк” „В очакване на утрешния ден” предлага поглед към разцъфтяващата творческа култура в Ливан през призмата на десет ливански артисти. „Моето тяло!” надниква зад кулисите на първата академия за модерни танци в Алжир. „Скейтъри в Египет” пък е биографията на първия, и все още единствен, магазин за скейтъри в Египет.

Откриването на фестивала ще се състои на 15-ти януари от 19.30 часа в Дома на киното с премиера на режисьорския дебют на Хиам Аббас “Наследството”.

В. Филипова

Add comment

91 − 82 =