Cherga BG

Започна Страстната седмица

bougie-degliseОт днес започва Страстната седмица, по време на която трябва да се спазва строг физически и духовен пост. Това каза  Аделина Стефанова, уредник в благоевградския храм „Въведение Богородично“. По думите ѝ наименованието на седмицата се свързва с това, че от понеделник започват страданията на Исус Христос.

„По време на Страстни понеделник, Страстни вторник и Страстна сряда, домът се почиства и трябва да се спазва строг пост, като вече трябва да се ограничим не само в храната, която ядем, но и в това, какво мислим и говорим, къде ходим и какво правим, за да може поста да бъде и духовен, а не само телесен. На Велики четвъртък пък се извършва „Велики маслосвет”. На този ден ритуалът се прави на всички семейства, които са пожелали. Великият маслосвет през останалата част от годината се прави само на крайно нуждаещи се и тежко болни хора. В него болният се помазва с елей и получава от Бога благодатта на изцелението си.

На Разпети петък постът е особено строг: Църквата повелява тогава да не се яде, нито нещо да се пие (дори вода). А народът казва, че на Разпети петък и пиле не пее и гнездо не вие. Всяко дихание страда заедно с Богочовека, съпричастно е на неговата смърт и погребение. В петък никой не подхваща каквато и да е работа. В този ден се изважда плащеницата, като през целия ден се извиват опашки от хора пред храмовете, за да минат под нея като се надяват, че така ще излекуват физически или душевен недъг, защото плащеницата има лечебна сила и се изкарва един единствен път през годината. „От сутринта под монотонния звън на камбаните хората донасят цветя, минават под плащеницата, след което си взимат по едно цвете от нея”, казва Стефанова. Църковният уредник заяви, че в събота започва подготовката за Възкресение Христово, като в полунощ се извършва литийно шествие, а всички вярващи се поздравяват с думите „Христос Воскресе – Войстина воскресе”.

Източник: Радио „Фокус” – Пирин

Antoaneta Peeva

Add comment

− 1 = 4