Cherga BG

Започна София Филм Фест 2021

Юбилейният 25-и международен филмов фестивал София Филм Фест продължава и през златния месец СЕПТЕМВРИ! Мотото на есенното фестивално издание е СРЕЩНИ КИНОТО! 25 години след началото, след огромен натрупан опит и постижения, след срещи със стотици майстори на световното кино и представители на европейската и световната филмова индустрия, след авторитетни признания, сред които акредитация от FIAPF и включване в списъка на сп. „Варайъти“ с 50-те най-значими световни фестивала за филмовата индустрия в света, СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ очаква своите зрители!

Това издание на 25-ия София Филм Фест ще бъде специално – до края на месец септември е предвидена програма от световни филми, голяма част от които ще бъдат представени лично от техните автори. Адаптацията спрямо развитието на пандемичната ситуация включва стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, с подкрепата Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ и програма „Творческа Европа“ MEDIA на Европейския съюз, съвместно с Националния дворец на културата, културни институти, спонсори и партньори.

Официалното откриване на специалното издание на 25-ия София Филм Фест се състоя вчера,  14 септември, на територията на Sofia Summer Fest. Откриването започна с българската премиера на „Брайтън 4“ – най-новият филм на грузинския режисьор Леван Когуашвили. Български копродуценти на филма са Стефан Китанов и Мира Сталева (Арт Фест). Премиерата на „Брайтън 4“ беше тази година в Трайбека.  Там филмът бе удостоен с три награди, между които и най-добър филм. Сред най-важните гости на есенното издание на СФФ е финландският майстор Мика Каурисмаки. Той ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното.

Фестивалът включва и премиерите на няколко книги: „Солунският кинофестивал: История, предизвикателства и метаморфози“ на Гергана Дончева, специалното издание на „От камбанарията на вечността. Майстори на световното кино“ на Олга Маркова и сборникът „Актьорски откровения“, посветен на 75-годишнината на сп. „Кино“.

Биляна Котева

Add comment

+ 47 = 51