Cherga BG

За риба под водата

Възникването на подводния риболов се губи някъде далеч в зората на човечеството. Тогава, когато ловът е бил основно средство за препитание и оцеляване. Древните хора, обитавали местата около водоемите, са търсили начини от тях да си набавят и храна. С течение на времето човекът установил, че при навлизане в естествената среда на обитание на рибата се е увеличавал и успехът му при улавянето й.
В преследването под вода почти няма гмуркач, който да не е употребявал хавайското копие, едно от първите специализирани оръжия за подводен риболов, ползвано с успех и днес. Едно от първите описания на съвременно оръжие за риболов под водата е направено от Жул Верн в книгата му: “20 хиляди левги под водата”. Там капитан Немо ловува в подводните гори с пневматичен харпун. Днес разнообразието от подводни оръжия е огромно. Дори французинът Ален Лекомпт може да се похвали с колекция от над 600 приспособления за подводен риболов.
Fishing-11Трудно е да се определи и кога за пръв път българин е направил опит да улови риба с харпун в Черно море. За повечето любители на този спорт обаче пионер в подводния риболов в страната ни е Петър Джидров. Следвайки “традициите” на своите френски колеги, Джидров сам изработва екипировка си и през 1952 г. успява да хване под водата първата риба. Скоро този мъжки спорт набира все повече привърженици, а специфичните умения, които развива, не остават незабелязани. Така през 1959 г. се създава Републиканска секция по подводен спорт, а през юни 1969 г. се взема решение за образуване на Републиканска комисия по спортен подводен риболов. Тази дата днес се счита за рожден ден на подводния риболов в България. В момента у нас има регистрирани десет отбора, а провеждащите се турнири за година са осем.
По цялото ни Черноморско крайбрежие има добри условия за подводен риболов, казват специалистите. Най-често дълбочината, на която се слиза, не превишава 10–12 м, но съществуват и места, където се лови риба на 20–25 м под водата. Разположени са предимно по Южното Черноморие. Сезонът за улов под вода продължава почти през цялата година, с изключение на времето от средата на декември до началото на март, когато температурите са ниски. За ентусиастите обаче и това не е особено голяма пречка, като се има предвид високото качество на съвременната екипировката. Видимостта в морските ни води не е голяма – най-често от 4 до 7 м, което е напълно достатъчно, но ако имате шанс, може да се гмурнете в дни, когато тя е от 10 до 20 м.
За предпочитане е начинаещите любители на подводната красота и високия адреналин да се спускат на места, където има рифове и камъни. Задължително е обаче това да става далеч от посещаваните плажове, тъй като харпунът все пак е оръжие. Инструктори от водолазните центрове и школи в Арапя, Бургас, Свети Влас, Варна, Златните пясъци, Русалка и др. с удоволствие ще ви помогнат да осъществите това преживяване. Цената на курс за начинаещи е около 15 евро. За следващите нива сумите започват от 60 евро в зависимост от нивото на придобиваната водолазна квалификация. Екипировката за приключението включва неопренов костюм, неопренови ръкавици и чорапи, маска, шнорхел, плавници, баластен колан, нож. В зависимост от сезона на практикуване се използват летни или зимни костюми, а ако клиентът желае, неопрените могат да бъдат и със защитни окраски. Добре е да се знае също, че плавниците за професионален и спортен риболов се отличават от обикновените. По-дълги са от тези за подводно плуване и по-твърди, което дава възможност за рационално използване на мускулната сила и създава комфорт при гмуркането. Най-важната част от екипировката несъмнено си остава подводното оръжие. Най-често употребяваните харпуни са ластичните и пневматичните.
Марковите и скъпи костюми не са гарант за добри резултати, бързат веднага да кажат специалистите по подводен риболов. Успехът се определя главно от добрата физическа подготовка и от уменията за гмуркане и движение под вода със задържане на дишането, или т.нар. апнея. Овладяна добре, тази техника дава възможност на ловеца да устройва засади, да преследва незабелязано целта и да се възползва от най-удобния момент. За добрия улов и незабравимото преживяване са важни още доброто познаване на терена с характерните му особености (подводни течения и подводна флора), както и животинските видове с техните физиологични дадености и поведение. Може да се каже, че от всички видове риболов подводният е най-селективен, т.е. дава възможност целта да бъде подбрана.
Напоследък се наблюдава тенденцията професионалистите да заменят оръжието с фотоапарат. По този начин преживяванията под водата и атмосферата на подводния мир може да стане достояние и на хора, които по една или друга причина нямат възможност да се докоснат до този екзотичен свят.

Add comment

+ 89 = 95