Cherga BG

Южният парк в София събира фолклора от цяла България

2_rozhen-2016Голямата поляна в Южния парк ще събере фолклора от цяла България в четири дни от от 22 до 25 септември, когато ще се проведат “Дни на Българския фолклор в София. Софиянци ще могат да се насладят на цялата фолклорна палитра на България, представена от ансамбли и изпълнители от седемте фолклорни области. На 22-ри септември (четвъртък) ще бъдат Пиринската и Родопската фолклорни вечери, когато ще участват фолклорен ансамбъл „Пирин”, Володя Стоянов, Стойка Германова, Фолклорен ансамбъл „Родопа”, Нели Андреева и Димитър Керемедчиев. Шопската и Тракийската фолклорни вечери са предвидени за 23-ти септември (петък), когато на сцената ще се изявят Професионален фолклорен ансамбъл „Граовска младост”, Сорина Богомилова и Димитър Лукарски, Фолклорен ансамбъл „Тракия”, Ваня Вълкова и Тодор Кожухаров.

В третия ден от събитието на 24-ти септември (събота) ще бъдат Добруджанската и Странджанската фолклорни вечери с участието на Фолклорен ансамбъл „Добруджа”, Ивелина Колева, Галина Дурмушлийска, Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа”, Калинка Згурова и Теодора Стамболиева.

Последната вечер е запазена за празничен концерт на Северняшката фолклорна област с участието на: Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” Плевен, Соня Чакърова, Христо Косашки.

За четирите дни на събитието е предвидена и фестивална програма с конкурсен характер. Всеки ден ще има атрактивни надигравания и открити уроци по народнитанци с Асен Павлов и Ансамбъл „Чинари”, както и ревю на автентични народни носии, част от колекциите на Елка и Ангел Низамски и Илиян Костадинов. Програмата ще включва още музейни експозиции, атрактивни демонстрации на занаяти, кулинарни зони с характерни ястия от отделните краища на страната и специално обособена детска творителница с интерактивни занимания за различни исторически периоди на България.

Илиян Димитров

Add comment

64 − = 62