Cherga BG

Ямбол – забележителности и културно наследство

“Ямбол – влез в историята!” – това е обединяващото мото, под което всички музеи и галерии в града канят посетителите на вълнуващо пътуване през вековете чрез интерактивни методи и 3D възстановки.

Съществувал през вековете като покрит базар, от 2015 г. Безистенът в Ямбол отваря врати като модерен културно-информационен център, който представя атрактивно богатото наследство. Безистенът, строен 1509-1510 г., е паметник на културата и се оценява като един от най-красивите на Балканите. Днес тук на 3 етажа се срещат минало, настояще и бъдеще. В подземния етаж ще откриете „Миналото“. Визуализирани в 3D-формат оживяват личности, музеи, крепости, църкви, паркове. „Кладенецът на времето“ показва най-интересните маршрути из Ямбол, а „Интерактивна земя” – най-значимите моменти от живота на града.  Тук могат да се видят и чуят истории за ямболския театър, музейното дело, ямболския цепелин, конския трамвай и др.

В залите на Безистена са подредени ценни археологически експонати, предоставени от Регионален исторически музей. Ще видите също редки икони и произведения на приложното изкуство от фонда на ямболската Художествена галерия „Жорж Папазов“, която пази богата колекция от декоративно-проложни изкуства, както и експозицията “графикатури” от акад. Иван Газдов.

Интерес в града представлява и Възрожденският етнографски комплекс, оформен във функциониращ архитектурен ансамбъл от сгради в старинен стил.

Атрактивен и много посещаван е Музеят на бойната слава. Той привлича с нестандартни експозиции, които под формата на 3D възстановки представят реалистично сцени от бойни действия. В тях са включени експонати от немска бронетанкова техника, сред които легендарният Jagdpanzer L 48, от който в целия свят има едва 7.

През ноември музеят чества 100-годишнина от легендарния полет на т.нар. Ямболски цепелин. Той е един от двата най-големи немски цепелини, използвани през Първата световна война. Легендарният L 59 поставя рекорд за най-продължителен полет от 95 часа и 5 мин., като изминава над 2000 км над Африка, достигайки близо до Хартум, където изхвърля над 12 т бомби. Сред основните атракции на музея са и ежегодните възстановки на военни действия от Първата и Втората световни войни.

В Ямбол може да присъствате и на сражения между тракийски войни и римски легионери. Подобни възстановки се правят в археологическия резерват “Кабиле”, където е обособен атракцион „Кастелум“ – умалено копие на землено-дървен римски лагер. Могат да се видят по време на традиционния Панаир на туристическите забавления и анимации в навечерието на празника на града – Свети Дух

Археологическият резерват, паметник на културата, е на 7 км от Ямбол, където се намира единственият в България запазен голям тракийски град – Кабиле. Останките му са впечатляващи и дават възможност за пътуване през времето със „спирки”: Праистория, Тракийска епоха, Елинистичен период, Римска епоха, Ранно Средновековие.

Кабиле възниква към края на ІІ хил. пр. Хр. край голям култов център на възвишението „Зайчи връх” – тракийско светилище и слънчева обсерватория. Всяка година през юни стотици изкачват „Зайчи връх“, за да видят изгрева оттук. От 2017 г. астрономическото лято на светилището на богинята Кибела се посреща с орфически ритуал на над 2000 г. Посрещнете и вие тук най-дългия ден на годината!

 

Възрожденски етнографски комплекс

Възрожденският етнографски комплекс в Ямбол е оформен във функциониращ архитектурен ансамбъл от сгради в старинен автентичен стил.

Комплексът включва: етнографска къща с изложба от автентични етнографски експонати и зала за културни събития; ателиета за пресъздаване на художествени занаяти; посетителски културно-информационен център.

Той предлага осъвременени начини за показване на автентични етнографски експонати, за представяне на местния бит и традиции, за уреждане на  различни изложби на творци от трансграничния регион.

В ателиетата за пресъздаване  на художествени занаяти посетителите могат да разгледат експонираните произведения на приложното изкуство, характерни за двата трансгранични района, да се запознаят с  техниките за изработка на художествените произведения.

 

Художествена галерия „Жорж Папазов”

Галерията притежава фонд от над 3500 движими културни ценности. Това, което я отличава от другите галерии в страната, е богатата колекция от декоративно-приложни изкуства. Тук са събрани едни от най-значимите образци в областта на художествения текстил, дърворезба, керамика, метал, стъкло, кожа, накити.

В сбирката на живописта до имената на големите български живописци Владимир Димитров – Майстора, Васил Бараков, Златю Бояджиев, Светлин Русев и др., се нареждат имената и на родените в Ямбол и ямболско големи имена като Георги (Жорж) Папазов, Иван Славов, Георги Попов-Джон и Александър Попгеоргиев.

В специална зала е експозицията, дарена за родния му град от акад. Иван Газдов – авторът на уникалния стил „Графикатура“.

Галерията притежава изключително ценна сбирка от близо 350 икони и църковна утвар, датиращи от 16-20 век, представящи различни иконописни школи.

В постоянната експозиция са застъпени едни от най-ценните експонати от фонда на галерията, между които и иконата на Света Ана с Богородица от XVI век, която има рядка иконографска схема.


 

Кемпери под наем – марка RIMOR , основана 1978 година.

„Следвай желанията си“ с нашите нови кемпери!

Модел: RIMOR Horus –  новата идея за движение!

Компактност, лекота на управление, невероятни и модерни дизайнерски и интериорни решения, с базово оборудване на FIAT.

Спорт, открития, приключения и туристически пътувания, БЕЗ граници!

—————————————————————————————————————–

Модел: Rimor Seal 98 Plus – Приятел, който винаги е готов да тръгне!

 Модерни дизайнерски и интериорни решения, отделна баня и тоалетна, изключително голям багажник, с базово оборудване на FIAT.

 Идеален при пътуване и почивка с домашен уют, лукс и комфорт!! 

 

Кемпери под наем от „Кемпер рент Черга“,

тел.: 0898777324 и на FB: CamperRentCherga

Кемперите се фабрично нови и са оборудвани с всичко необходимо за гарантиране на удобство и конфорт. Атрактивни оферти за наем, без допълнителни такси.

Биляна Котева

Add comment

+ 32 = 40