Cherga BG

Яков Нив инвестира в човешки ценности

Управителят на фирма „Мелина” вярва в европейското бъдеще на страната ни

Визитка:

Яков Нив e инвеститор, управител на фирма „Мелина”, която изгражда най-уникалния мол в Пловдив – Мол Марково Тепе. Инвестиционните компании, в които г-н Нив има участия, са свързани с множество международни инвестиции. За проекта на Мол Марково Тепе фирма „Мелина” бе отличена със сертификат за Инвеститор първи клас от Агенцията за чуждестранни инвестиции. Общият размер на инвестициите в Мол Марково Тепе надхвърля 60 млн. евро. Предстои откриването му през есента на тази година. Освен много магазини на известни марки, Мол Марково Тепе ще предлага боулинг с 30 писти, голф, развлечения за деца, ресторанти и кафенета. Това ще го превърне в предпочитано място за срещи в Пловдив.

Фирма „Мелина” има намерения в близко бъдеще да инвестира около 150 млн. евро в изграждането на 12 пауър–центъра в различни градове на страната. Сред тях са Враца, Видин, Русе, Хасково, Благоевград, Ямбол и Сливен – места с висока безработица. Новите търговски центрове ще бъдат ценна придобивка за хората от тези райони, тъй като с тяхното изграждане ще бъдат разкрити много нови работни места.

Г-н Яков Нив е енергичен и приветлив човек. Независимо от трудностите, с които животът го сблъсква, той не забравя човешките ценности и етични норми, с които е възпитаван.
Роден в България, в семейство на български евреи, г-н Нив се изселва с родителите си от България през 1948 г. и заминава за Израел. Той е живял и работил във Франция, Германия, САЩ и други страни.

През деветдесетте години Яков Нив се връща в България. „Исках да се отплатя на държавата, която ме спаси”, казва той. „В Европа много евреи не останаха живи. Реших да инвестирам в България, да създам нови работни места”.

През своя живот Г-н Нив успява да съхрани милосърдието си и не престава да раздава благотворителност на нуждаещи се детски градини, домове, болници и др. „Дарителството е нещо, което или носиш в себе си, или не”, смята Яков Нив. „Може да не си богат човек и пак да правиш дарения. Аз го правя, защото така ме научи майка ми – трябва да делиш с другите. Бих искал да давам и повече”.

Г-н Нив е силно привързан към семейството си и винаги е учил децата си преди всичко да бъдат честни, трудолюбиви и достойни хора. Питаме се как г-н Нив вижда бъдещото. „Не бива да се отчайваме от изминалите двадесет години”, казва той. „Независимо от трудностите, трябва да гледаме напред и да бъдем нормална европейска държава.”

Add comment