Cherga BG

Две български песни летят в Космоса

След „Излел е Дельо хайдутин“ на голямата Валя Балканска, втора българска песен излетя в Космоса. „Аадия“ на Диана Дафова е микс от ортодоксални мелодии и български фолклор.

Двете песни са част от всичките селектирани 27 песни от цял свят, които се носят в Космоса.

Песните пътуват на борда на всички космически совалки, които се изстрелват с научна или друга цел. За информацията съобщава и новинарският сайт на ООН.

Първата ни песен, която лети в междукосмическото пространство, е „Излел е Дельо хайдутин“

Това се случва през 1977 г., като от 2012 г. песента вече обхожда предели извън Слънчевата система. Изпълнението на Валя Балканска е извънземно и едва ли има нещо, с което да бъде сравнено. Но това не е единствената българска мелодия в Космоса.

Песента „Аадия“ на певицата Диана Дафова и нейния хор от народни певици полита към други светове на борда на совалката „Колумбия“. 

Певицата започва кариерата си на българската естрадна сцена в началото на 80-те, но скоро след това се запознава със съпруга си американец, роден в Индия. Двамата имат дом в Тексас, но прекарват по-голяма част от времето си в пътувания по света, като Диана изнася концерти с композирана от нея музика в над 60 страни.

Мелодиите са композирани на основата на българските народни ритми от различни краища на страната. Дафова има свой състав от 20 души певици, музиканти, танцьори, които са само българи и участват във всички нейни сценични изяви.

След дългогодишно сътрудничество с НАСА Диана оставя като подарък албума си „Звуци на Земята“ 

Не след дълго получава обратно покана да наблюдава излитането на совалката „Колумбия“, с която тръгва и песента й „Аадия“, микс от ортодоксални мелодии и български фолклор. Изпълнителката признава, че това е едно от най-великото преживяване в живота й и го чувства като дар от съдбата.

Диана Дафова пее на 16 различни езика, казва, че не ги знае всички, но се стреми да изпълнява песните си така, че те не просто да бъдат чути, а и да бъдат почувствани от хората. Днес е популярна главно в САЩ и Англия. Диана обича да споменава, че лично Хилари Клинтън и покойният папа Йоан Павел Втори са й изпращали благодарствени писма.

„Излел е Дельо хайдутин“ също е песен, открита от американски изследователи на традиционен фолклор.

На златния диск, изстрелян в космическото пространство, пише: „Дельо хайдутин, песента на една овчарка“.

Валя Балканска я изпълнява за първи път на първия Роженски събор на народното творчество през 1961 г., научава я от радиозаписа на Надежда Хвойнева.

Пее я и през август 1965 г. в местността Войводинец, над Копривщица. Точно там я чува американската фолклористка Етел Райън. Тя предлага на своя колега от Центъра за традиционна музика и култура в Ню Йорк Мартин Кейнин да направи теренни записи в България. През 1968 г. двамата пристигат у нас и искат разрешение да пътуват из страната, за да записват фолклор. Валя Балканска е под номер едно в техния проект. Но в Комитета за култура дори не са чували името на родопската певица и им препоръчват вече утвърдени народни изпълнители. Райън и Кейнин все пак получават разрешение за посещение в Смолян. Там в училищна сграда с много лоша акустика те правят един-единствен качествен дубъл на

„Излел е Дельо хайдутин“, изпълнен от Валя Балканска в съпровод на гайдарите Лазар Каневски и Стефан Захманов.

През 1972 г. комитетът за избор на звукозаписната програма „Бъдни времена и същества“, която е записана на златен компактдиск, трябва да полети на борда на междугалактическия кораб „Вояджър I“, се обръща към Райън и Кейнин с молба да отстъпят правата върху техния запис на Валя Балканска.

В най-ранния етап по реализацията на проекта ръководителят на програмата Карл Сейгън се спира върху легендарните три Б – Бах, Бетовен и Брамс, но го убеждават, че музикалното изпълнение на Балканска предлага много по-големи възможности да бъде вселенски хит. Така се стига до участието на „Излел е Дельо хайдутин“ в космическа орбита. Песента на Диана Дафова е втората българска песен, прославила ни по света.

Antoaneta Peeva

Add comment

44 + = 49