Cherga BG

Тракийският фолклор и виртуозите на България

С какво най-често се свързва страната ни? С невероятната природа, българското гостоприемство, маслодайната роза или киселото мляко. Може би с всичко това, но и с още нещо – виртуозната музика, в чиято основа са българските ритми.

Имена като Иво Папазов – Ибряма, Петър Ралчев, Георги Янев, Наско Стоев и оркестрите “Тракия”, “Орфей” и “Кристал” отдавна вълнуват света с музиката си. Това, което обединява всички тях, е тракийският фолклор, залегнал в основата на музикалните им интерпретации.  Народната ни музика е завоювала достойно място в световното музикално наследство.

Иво Папазов – Ибряма, известен като “златния кларнет”,

става международно известен с виртуозността, с която превръща традиционната местна сватбарска музика в джаз феномен. Ибряма свири по цял свят, в сътрудничество с най-добрите джазмени на планетата, като Милчо Левиев, Джони Грифин, Хектор Зазу, Окай Тениз. Глен Велез, Кепа Юнкера, Арилд Андерсен, Калман Балок, Ива Битова, Сергей Старостин. През 2005 г. той печели приза на публиката на престижните награди за World Music на ВВС и я посвещава на сънародниците си. В музиката му като че ли е събрано всичко, което може да накара човек да се влюби . Страст, лиричност, диви вълни от пъстроцветни звуци и красиви мелодии, импровизации, в които виртуозно се преплитат хиляди музикални орнаменти.

Георги Янев е популярен с виртуозността и страстта, с която свири на цигулка.

Лично музикалният експерт Тери ван Рой кани за галаконцерта по случай 10-годишнината на фондация “Йехуди Менухин” Георги Янев и неговия оркестър “Орфей”. Поканите към музиканта валят непрекъснато – от Белгия, Австрия, Франция, Германия. Българската емиграция в чужбина често го търси за свои празници. Дионисиевският характер на неговата музика взривява сцената и превръща концертите в истински народни веселия.

Петър Ралчев е изявен виртуоз не само в областта на народната, но и на класическата музика.

Заедно с цигуларя Георги Янев е сред основателите на оркестър “Орфей”. Изпълнителските му качества са високо оценени в Европа и Северна Америка, а Франсоа Билар и Дидие Русен го включват в книгата “История на акордеона”, издадена във Франция през 1991 г. Петър Ралчев развива свой собствен стил на акордеон, оставящ ярък отпечатък върху стила на всички оркестри, с които е свирил. В него са изкристализирали модерните тенденции в българската народна музика, без да изпада в противоречие с фолклорните традиции.

Атанас Стоев е основател и ръководител на оркестър “Канарите”, автор и композитор на много хитове.

Оркестър “Канарите” вече над 30 години е сред най-популярните състави на България. Песните му създават празничност, връщат ни към българските корени, възпитават поколения българи в родолюбие и гордост с уникална и самобитна музика. Оркестърът е гастролирал във Франция, Гърция, Македония, Израел, Кипър, Русия, Египет и др. и е печелил три награди от надсвирванията в Стамболово.

Add comment

7 + 1 =