Cherga BG

Видин: здрава крепост на дунавския бряг

Разположен на брега на река Дунав, на границите ни с Румъния и Сърбия, Видин е първото голямо пристанище на европейската река в българската й територия, а също така е шосеен и железопътен възел. Между него и румънския град Калафат се строи мост. Въздушният транспорт все още не е „затворена страница”. Има голяма вероятност да бъде възстановено летището в града, който е административен център на община и област Видин.
Видин е един от най-интересните и древни български градове. Съхранил е в себе си частици от Древна Тракия, Античния Рим, Средновековна България, турското владичество и следосвобожденския период, за да добие облика на днешният красив и модерен Видин.
Историята твърди, че Видин започва своя живот преди повече от 2000 години. Привлечени от плодородието на крайдунавската земя, тракийските племена мизи и трибали основали първото селище на територията на днешния град.
От древността до наши дни градът е известен с различни имена: Бонония през Античността, в смисъл на здрава крепост, Бъдин и Бдин през Средновековието. Името Видин се среща в гръцките извори през XIV век.
Най-известният туристически обект – замъкът „Баба Вида”, e единственото запазено средновековно отбранително съоръжение в България. Издига се на брега на река Дунав в североизточната част на града. Заема площ от 9,5 дка. и е заобиколен от защитен ров. „Баба Вида“ е паметник на културата от национално значение, включен в 100-те национални туристически обекта на България.
Паметник на културата във Видин, също с национално значение, е и крепостното съоръжение „Калето”. То е изградено през периода 1690–1720 г. След неговото построяване, градът не е превземан от противник по време на военни действия.
Други забележителности във Видин от национално и местно значение са:
– църквата „Свети Великомъченик Димитрий”– вторият по големина храм-паметник в България, след „Александър Невски”;
– „Кръстата казарма” и Джамията, построени от Осман Пазвантоглу през 1801, и библиотеката на Пазвантоглу;
– Синагогата – построена през 1894 г. и също втора по големина в България след софийската;
– Музей „Конакът” – построен през втората половина на XVIII век, първоначално използван от турците за полицейско управление. След Освобождението в него се е помещавала общината.
Видинският общински театър, Художествената галерия, Мавзолеят на Екзарх Антим I, неповторими църкви и сгради също са сред десетките паметници на културата и архитектурата, доказателство за значението на Видин през всички периоди на българската история!
През 2011 г. община Видин ще реализира уникален за България проект за развитието на туризма – „Видинска крепостна система „Калето” ”. Основната му цел е да възстанови и развие културно-историческата забележителност „Калето”, обединяваща запазените крепостни стени на турско кале с прилежащия ров и капиите „Еничар” и „Флорентин”. Ще се създадат и туристически атракции, което ще повиши интереса към Видин. Всичко това ще се впише много успешно в съвременния облик на Видин и ще стане привлекателно място за гражданите и гостите на града. Инвестицията е за 5 млн. лв.
ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА
Видин 3700, пл. “Бдинци” № 2,
тел. 094/ 609 462; факс: 094/ 601 132
e-mail: kmet@vidin.bg ; web site: www.vidin.bg

Add comment