Cherga BG

VIA DIAGONALIS

От векове пътищата свързват различни хора, народи и култури. Отвеждат ги към опознаване и общуване между тях, за да се срещнат с общото в миналото си, за да осъзнаят общочовешките ценности в съвремието си… Находките по протежението на Диагоналния път  (Via Diagonalis, Via militaris или Via Singidunum), построен от римляните през 1 век от н.е, свидетелстват за хилядолетен междукултурен обмен. Той е идвал от Сингидунум (Белград), минавал през Виминациум (Костолац) – Наисус (Ниш) – Сердика (София) – Филипопол (Пловдив) – Хадрианопол (Одрин) и е стигал до Бизантион (Константинопол). Днес върху него са разположени столиците на пет държави: Любляна, Загреб, Сараево, Белград, София и Анкара, а град Ниш от древни времена е считан за порта между Изтока и Запада. Многобройните исторически паметници от някогашна Горна Мизия, открити в пределите на Сърбия и датирани към епохата на Римската империя, отстъпват само на Италия по своето количество. По тези земи са се родили 17 римски императори – една пета от всички известни имперски владетели.

Древният град Феликс Ромулияна, който се намира в източна Сърбия, е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Лятната резиденция на император Гай Галерий Валерий Максимиан привлича със своята красота и мистичност хиляди туристи от цял свят. В близост до двореца е свещеният хълм Магура, където археолозите установиха, че за последен път е извършен „апотеоз“ – обред за обожествяване на императора и неговата майка, увековечила името си чрез названието на двореца.

Най-важен за римляните е бил Виминациум – столицата на римската провинция Горна Мизия, разположен на 12 км от днешния град Костолац. Той е бил сред най-големите центрове през тази епоха, обитаван към I век от н.е. от около 40,000 жители – една внушителна цифра, спрямо онова време. Теренът с археологически разкопки заема 450 хектара с разрушени храмове, улици, площади, амфитеатри, дворци, хиподруми и римски бани. В близост до разкопките на Виминациум работи изследователски център „Domus Scientiarum“, който предлага на всички археологически туристически услуги. Чрез него Вие не само можете да се преобразите в ролята на император или легионер, но и да преживеете емоциите на истински археолог!

Сред 10-те известни римски градове в Сърбия, ключов е бил Наисус – днешния Ниш – един от най-старите градове на Балканите и Европа като цяло.Той е родно място на Константин Велики – първият римски император, признал християнството като официална религия и основал Константинопол, както и на други двама римски императори – Флавий Констанции Трети и Юстиниан Първи. Дом е за една от най-старите църкви в Сърбия, изградена през 4 век от н.е., в предградието на римската императорска резиденция Медиана. Тя е просторен комплекс, уникален със запазените антични мозайки, перистил (полузатворена колонада), нимфеум, терми, ореум (зърнохранилище), водна кула. Много от останките на древния град могат да бъдат видяни в крепостта на град Ниш.

Диагоналният път не само пресича днешните граници, а минава през сърцето на   Константин Велики, за да свърже Ниш със Сердика (София). На него принадлежи фразата „Сердика е моят Рим!“ В периода 306-337 г. императорът разширява крепостта на града с 5 пъти по-голямо пространство, като изгражда втора външна крепостна стена с кръгли и правоъгълни кули от север, обхващащи огромната площ от допълнителни 85 хектара.

Ако искате да откриете за себе си красотата на постигнатото от древните римляни, да узнаете още много интересни истории за културното наследство на Балканите, обичаите и хората от Сърбия и България, приемете предизвикателството с име „Via Diagonalis“. Може би то е подходящият избор за едно екзотично пътуване от древността към новото начало? Проверете сами.

Предложиха: Гинка Стоева и Ивана Миличевич

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

Биляна Котева

Add comment