Cherga BG

Велинград – СПА столица на България

Велинград е разположен в най-хубавата част на Западните Родопи -живописна долина на река Чепинска. Легенди разказват, че по тези земи някога е живял Орфей. Този родопски край е дал и титаничната сила на Спартак – водачът на въстаналите роби в древния Рим. Културните пластове тук говорят, че Чепинският край е обитаван от тракийски племена през V и VI век пр. Хр.
Освен с прочутото родопско гостоприемство, градът отдавна привлича и с богатството на минерални извори. Доказателство са намерените римски каптажи, както и книги от Средновековието, които разказват как българските царе, идвайки на поклонение във Великата лавра – манастира край Белово, посещавали баните в Чепино. Признанието за града днес се превръща в мото на осъвременяващия се курорт: „Велинград – СПА столица на България“ и „Велинград – СПА столица на Балканите“.
Градът е благословен с две огромни богатства – вода и въздух. Тук бликат 80 топли минерални извора, всеки от които лекува голям брой заболявания. Велинградското геотермално находище е най-голямото в Южна България.
Сред любимите места за разходка в града са двете езера на карстовия извор Клептуза. Те са с целогодишна температура 8–9 градуса, което осигурява прохлада през летните дни. Оттук тръгват няколко интересни туристически пътеки, а езерата са заобиколени от с гора от черен бор на възраст над 100–150 години.
Преобладаващият планински релеф определя отлични възможности за развитие на еко-туризма, ски-туризма и ловния туризъм. На територията на общината и в съседство са разположени привлекателни планински курорти и зони за отдих: Юндола, Старина, Куртово, Белмекен, местностите Начовото, Кладова, връх Милеви скали, историческата крепост Цепина, Цигов чарк, Качаков чарк, връх Сюткя, Кара тепе, пещерата Лепеница. Общината е заобиколена с няколко язовира и каскади: Батак, Беглика, Доспат, Белмекен, които се посещават не само заради риболова, но и заради красивата природа.
През територията на общината, най-голямата по площ в Пазарджишка област, преминава теснолинейна ж.п. линия, която свързва Горнотракийската низина с Родопите, Рила и Пирин. През 2004 г. е учредено сдружение на общини, което има за цел да превърне ж.п. линията в туристическа атракция.
Изградени са две дивечовъдни станции, които успешно развиват ловния туризъм и са притегателни центрове не само в България, но и в Европа.
Велинград се гордее с почетните си граждани, сред които е „първият бас на планетата” Николай Гяуров, пленил световната публика от сцените на най-престижните музикални центрове и донесъл слава на родния си град и България.
Културното развитие на града е повлияно от традициите и обичаите на трите бившите села – Чепино, Лъджене и Каменица, в които са запазили своето значение читалищата и библиотеките. Всяко от тях развива богата художествена самодейност.
Историческият музей Велинград е учреден през 1951 г. и се намира в кв. Каменица в къщата на патрона на града Вела Пеева. В продължение на повече от три десетилетия той влиза в 100-те национални исторически обекта. Намира място и в каталога „Музеите на света“. В неговите фондове се съхраняват и проучват повече от 17 000 археологически находки, предмети от стария бит, икони, старопечатни книги, лични вещи и архиви на известни личности.

Add comment