Cherga BG

Велики Преслав пленява с богата история и омайна природа

Preslav_fortress_11„Обвеян от хилядолетна слава, сияе днес Великият Преслав!”, се пее в химна на града

Характерна особеност на община Велики Преслав е красивата и чиста природа, съчетана с богато културно-историческо наследство. Живописните местности и многобройните археологически паметници я правят привлекателна за любителите на познавателния туризъм.
Съвременният град се намира на 3 км от старата българска столица, на 20 км от областния център Шумен и на 370 км от София.
Старият град лежи в полите на Преславска планина. Тези плодородни места са обитавани от дълбока древност. Към началото на ІХ в. започва изграждането на укрепено средище. След налагането на християнството като официална религия, през 893 г. Преслав става столица на християнска България. На княз Симеон – „Великият между царете” – е поверена съдбата на новата религия. В следващите 80 години градът се превръща в център на политиката и дипломацията, на художествените занаяти и архитектурата, на активна книжовна и просветна дейност.
Днес Националният историко-археологически резерват “Велики Преслав” включва реставрирани и консервирани части от разкопките на средновековния град. В музейните фондове се съхраняват 35000 предмети, 1700 от които са представени в експозиционния отдел. Колекциите на музея илюстрират по най-пълен начин явлението „Златен век” (векът на княз Симеон). Туристите могат да се възхитят на Преславското златно съкровище и още много накити, изработени от изкусни майстори. Има великолепни образци на преславска рисувана керамика – трапезни съдове, декоративни плочки и архитектурни детайли и уникални керамични икони, най-известна от които е на Св. Теодор Стратилат, открита в местността „Патлейна”. В експозицията на музея могат да се видят оригинални кирилски, глаголически и гръцки надписи от X-XI век. Колекцията от византийски печати (971-1088 г.) е най-голямата в света. Не може с думи да се опише това, което е оцеляло от красиво изваяните каменни детайли, потвърждаващи картината, описана от Йоан Екзарх: „… палати високи и църкви, премного украсени с камък и дърво, и багри, а отвътре – с мрамор и мед, сребро и злато.”
За природните дадености на Преславския край при посещението си през 1902 г. Иван Вазов казва: „Ето, вижте как нашите царе Борис І и Симеон са имали усет към природните красоти и солидни стратегически познания, за да изградят тук своята столица. Обилна вода, естествен заслон от зли ветрове и врагове, плодородна земя. Прекрасна природа. На вас, преславци, това не ви прави впечатление, израснали сте тук, но за другите не е така.”
След напрегнатото ежедневие покой ще ви дари резерват „Патлейна”, в който се намира най-голямото на Балканите находище на див рошков, включен в Червената книга. През пролетта наслада за очите са поляните с разцъфнало жълто лале, което също е защитен вид. Тук, сред невероятно красива природа, се намира манастирският комплекс „Свети Пантелеймон”, в който са творили учениците на братята Кирил и Методий. Поддържаният резерват “Дервиша” е разположен по двата бряга на дерето на р. Дервишка, на 3 км от гр. Велики Преслав. Обявен е за защитена територия за съхраняване на единственото естествено находище на дървесния вид “конски кестен” в България. Любителите на пешеходния туризъм могат да открият прелестите на Преславска планина по седем маркирани туристически маршрута.
Днес във Велики Преслав има три действащи църкви. В центъра на града се издига храм „Св. Архангел Михаил” и 200-годишната църква „Св.Св. Петър и Павел”. Храм-паметник „Св. Св. Кирил и Методий” се намира в очертанията на Стария град.
Във Велики Преслав ви очаква много красота и полъх от Златния век. Елате, за да се докоснете до магията и величието на Симеоновата столица! Подарете си това преживяване!

Add comment

47 − 41 =