Cherga BG

Операта във Варна чества годишнина с изложба и премиера на световния хит на Андрю Лойд Уебър “Котките”

"Котките"Годишнината на Държавната опера във Варна ще бъде отбелязана на три етапа с много богата програма. Това съобщи днес при откриването на изложба с документи от историята на операта директорът на Театрално-музикален продуцентски център /ТМПЦ/ Варна Даниела Димова.
В изложбата са представени костюми на Райна Кабаиванска, Гена Димитрова и други именити наши певци, участвали във варненски постановки. В изложбата могат да се видят оригиналните подписи на учредителите.

Довечера е премиерата на световния хит на Андрю Лойд Уебър “Котките”. Това е съвсем нова продукция, която ще покаже операта в едно модерно и изключително раздвижено лице с поглед към бъдещето, разказа Димов.

Вторият етап от честването на юбилея ще е през август, когато преди 60 години за първи път се е играла опера в Летния театър, съобщи още директорът на ТМПЦ. Тази годишнина ще бъде отбелязана с варненска премиера в Летния театър, с изложба и други интересни моменти за юбилея. По думите на Димова най-вероятно ще бъде представена най-новата премиера на операта “Манон Леско” от Пучини, с режисьор Александър Текелиев и диригент Ян ван Маанен. В операта ще участва забележителен солистичен състав – италианското сопрано Валерия Сепе, имаме гост тенор от Истанбулската опера и варненския баритон Пламен Димитров, разказа Димова.Операта във Варна

Финалът на честванията за юбилея ще е през септември, защото на 7 септември е било първото представление на операта – “Продадена невеста”. За септември ще бъде подготвена оперна гала с участието на всички наши изявени музиканти и солисти, обясни Димова.
По случай годишнината е подготвено ексклузивно оперно лято в Летния театър, съобщи още Димова. За първи път ще бъдат представени 15 оперни заглавия, от които пет са премиери. От тях три са опери, а два са мюзикъли. Стартираме с “Котките” на Андрю Лойд Уебър, а на 29 юни ще бъде представени за първи път в България “Тримата мускетари” от Дунаевски с режисура на Николай Априлов, обобщи Димова.

Antoaneta Peeva

Add comment

38 + = 39