Cherga BG

Вълшебства от скали

Скалите – този твърд материал, става като восък в ръцете на Природата творец. От него тя извайва причудливи фигури на хора и животни, скални венци и цели завеси от мистичност… зад която прозира силата на вселената и благоговеенето на човека пред нейните творения! Който обича скалните феномени, трябва да отиде в Кърджали.
В резултат на разнообразни геологически процеси и сложното геоложко минало на Източните Родопи, в област Кърджали съществуват интересни скални образувания: каменни гъби, вкаменена сватба, скален прозорец, и др.

Каменните гъби
Каменните гъби се намират на 16 км от Кърджали, източно от с. Бели пласт, при самия път, свързващ Кърджали с Хасково. Преди това се минава през с. Черноочене. При табелата му отбивате вдясно и приключението започва. Бавно навлизате във все по-глухи местности, в плътна бяла тишина, далеч от Kamenni_Gabi_05цивилизацията. Попадате сред скали и треви, които заглушават всеки звук. Движение няма, а пътят е останал някъде назад. Онова чувство на безпокойство сякаш струи от стените на къщите. Все пак има ли каменни гъби, или местните са ви подвели? Но цялата тази мистериозност има своето място. Тя ви подготвя за скалния феномен, който изниква изведнъж от дясната ви страна при излизане от селото. Пред погледа се появяват скални късове с формата на естествени гъби, с розови пънчета и зеленикави гугли, разпръснати на площ от 30 дка. Те са заградени от телена ограда, а надпис до нея разяснява начина им на оформяне. Розовият цвят се дължи на минерала клиноптилолит, а сивите и черните петна по тях са от манган. Минералът селадонит придава зеленикавия цвят на гуглите.
Формирането им започнало преди 40 млн. години, когато Източните Родопи са били дъно на топло, плитко море, разтърсвано непрекъснато от вулканична дейност. От утаената вулканична пепел и скални късове са се образували красивите риолитови туфи, от които са се оформили каменните гъби. След оттеглянето на морето те се издигнали и са били подложени на действието на ерозията. Долният, розов пласт се оказал по-мек и по-лесно податлив на изветрянето, ала горният, зеленикав пласт, който съдържа по-здрави минерали, устоял на слънцето, вятъра и водата. Така, в продължение на хилядолетия, гъбите постепенно се извайвали, достигайки днешните си идеални форми.
Височината на пънчетата и ширината на гуглите достига до 2,5 м, поради което чувството, че човек е попаднал в чудния свят на Алиса, е съвсем реално. Неповторимите форми и цветове допълват усещането за приказност. Проходите между някои от тях са толкова тесни, че може да опитате да се проврете помежду им и да ги прегърнете за спомен, което всевиждащото око на фотоапарата няма да пропусне да запамети.

Зеолитът – този непознат добродетел
Природният зеолит, наричан в науката клиноптилолит, който придава розовия цвят на пънчетата на гъбите, е изключително полезен минерал. По отношение на йонообменни и абсорбционни свойства българският клиноптилолит е най-чистата зеолитова скала в света. Най-богатите находища на планетата са съсредоточени именно в България, в района на Кърджали.
Но какво прави зеолита толкова ценен? Установено е, че йонизираната с него вода влияе благоприятно на човешкия организъм. Затова лечението с клиноптилолит се извършва основно със зеолитовите камъни и с лечебната вода край с. Бели пласт. Тя извира от дълбочина 90 м. и употребата й повече от месец повлиява благоприятно при проблеми свързани със сърдечносъдовата система. Местните хора казват, че ако се вземе зеолитов камък и вечерта се потопи в съд с вода, на сутринта той ще е отдал невероятните си свойства и след прецеждане водата се пие като лечебна.
Всяка година се изнасят 5000 тона зеолит от Кърджалийския регион за Холандия, където го използват за нуждите на цветарската индустрия и оранжерийното стопанство. Най-реномираните марки вина, произвеждани във Франция, Испания и Италия, задължително се обогатяват с клиноптилолит за очистване от вредните примеси.

Kamennata-svatba-_2_Каменната сватба
Следващата ни спирка из Кърджалийска област е красивата скална композиция, наречена Каменна сватба. Тя се разлива по склона на едно възвишение и наистина много прилича на сватбено шествие. Намира се до с. Зимзелен, на около 3 км източно от областния град. И тя, подобно на Каменните гъби, е рожба на плиткото море и вулканичната дейност. Ерозията се е “потрудила“ доста, докато сътвори този шедьовър, обявен за защитен обект през 1974 г.
Когато се погледнат скалните фигури отстрани, те стоят една до друга, точно като хора. Цялата неповторима панорама се допълва от зеления килим на тревата, храстите и дърветата, които са пропълзели покрай белите скали. Когато сумракът падне, изпълва вдлъбнатината с осезаемо очарование – под косите лъчи на залязващото слънце червените тонове се сгъстяват, странните каменни фигури хвърлят дълги сенки. Вкаменената сватба е истинска симфония в бяло и розово, една безредна тълпа от възрастни и деца, облечени в дълги до земята празнични дрехи. Човек има чувството, че шествието всеки момент ще продължи, скалите ще се размърдат и ще поемат по своя вечен път.

Скалният прозорец
А ние поемаме по нашия си път, за да стигнем до Скалния прозорец. Фантастичното образувание се намира в Големия дол на с. Костино, Кърджалийско. Представлява един великолепен, естествен скален мост, илюзията за който, че виси във въздуха, е пълна. Височината му е 10 м, дължината – 15 м, ширината – 7 м, а дебелината на платното – 1,5 м. Трите колони са еднакво високи, изградени от масивни, зелени вулканични туфи, докато платното е бяло, изваяно от тънкослойни бели варовици, които, противно на вида си, са се оказали твърде устойчиви на ерозивните процеси. Скалният прозорец е връстник на Каменната сватба и Каменните гъби. Образувал се е от подобни материали и по подобен начин. Обявен е за защитен природен обект през 1975 г.

Add comment

− 1 = 2