Cherga BG

Уникално златно съкровище пази Исторически музей Приморско

Холограма на тракийски жрец подканва гостите за посетят светилището “Бегликташ”

Тракийско златно съкровище, открито в края на миналата година в местността “Силихляр” и обявено за находка на 2016 година, съхранява Историческия музей в Приморско. Съкровището се пази в модерен трезор с най-високо ниво на сигурност.

В просторните експозиционни зали на музея, изграден през 2015 година със средства на Европейския съюз по програма “Развитие на рибарските общности”, са изложени различни културни ценности, разкрити при извършените археологически разкопки на територията на община Приморско. Находките от проучените в района обекти, които обхващат широк времеви диапазон – от праисторическия период V – I хил. пр. Хр., през желязната епоха – времето на траките, както и  класическата и елинистическа епохи, могат да се видят в изложбените зали на новооткрития музей.

В най-голямата зала, която се ползва и за конферентна, са разположени паметници от няколко епохи: античност, късна античност и средновековие. Експонатите в Исторически музей Приморско са от археологическите проучвания при надгробните могили в местностите „Ченгер” и „Силихляр”, античния предшественик на Приморско – крепостта „Фармакида”, тракийското светилище „Бегликташ”, долмените в района на резерват „Ропотамо” и крепостната стена при полуостров „Урдовиза” край курортния град Китен. Представени са културни ценности и от частни дарители.

Иновативният подход на представяне на експонатите в музея, включва единствената в България ефектна 3D холограма, изобразяваща тракийски жрец, които подканва гостите да посетят тракийското светилище „Бегликташ”. Според посетителите емоцията е неописуема и не може да се сравни с познатите и стандартни методи за привличане и създаване на интерес у посетителите, използвани в други музеи.

Музеят разполага и с високотехнологичен последен модел гео радар, който до момента е единствен в страната и със сигурност ще облекчи, и най-вече повиши ефективността на работата на археолозите.

На приземния етаж на музея е разположена етнографската сбирка, която запознава посетителите с начина на живот на местното население от края на ХIХ и началото на ХХ век., както и с историята на града и първите му заселници. Изложени са носии, предмети от бита, инструменти, посуда и други интересни вещи от ежедневието на нашите предци.  

Посетителите на музея могат да получат актуална информация за историческите места в района и последните археологически открития. www.museumprimorsko.bg


Кемпери под наем – марка RIMOR , основана 1978 година.

„Следвай желанията си“ с нашите нови кемпери!

Модел: RIMOR Horus –  новата идея за движение!

Компактност, лекота на управление, невероятни и модерни дизайнерски и интериорни решения, с базово оборудване на FIAT.

Спорт, открития, приключения и туристически пътувания, БЕЗ граници!

—————————————————————————————————————–

Модел: Rimor Seal 98 Plus – Приятел, който винаги е готов да тръгне!

 Модерни дизайнерски и интериорни решения, отделна баня и тоалетна, изключително голям багажник, с базово оборудване на FIAT.

 Идеален при пътуване и почивка с домашен уют, лукс и комфорт!! 

 

Кемпери под наем от „Кемпер рент Черга“,

тел.: 0898777324 и на FB: CamperRentCherga

Кемперите се фабрично нови и са оборудвани с всичко необходимо за гарантиране на удобство и конфорт. Атрактивни оферти за наем, без допълнителни такси.

 

Биляна Котева

Add comment

62 + = 71