Cherga BG

Училище в природата обучава децата в Родопското село Гудевица

Съжаляваме, този текст е наличен само на Английски (Сащ).

uchilishteМлади българи решават да направят училище сред природата. През 2006 година те превръщат стара сграда в родопското село Гудевица в читалище „Бъдеще сега“. Там те създават база и инфраструктура, където ученици и младежи чрез различни програми учат сред природата. За идеята и целта на уникалното училище разказа Теодор Василев от читалище „Бъдеще сега“:

„Целта на това читалище е да развива неформално образование с извънкласни занимания основно сред природата и да помага на деца и младежи в естествена среда да учат и да се развиват. Има много програми, чрез които учениците да разнообразяват и да учат по-лесно и чрез игра образователния материал, който им се предлага в училище или университета. От друга страна те могат да учат повече неща за себе си, как да работят в екип, как да развиват лидерски и социални умения, които са много важни за реализацията им на пазара на труда и в живота изобщо.
В “Училище сред природата” поставяме децата в много ситуации, които да са предизвикателни, сложни, да изискват екипно взаимодействие, за да бъдат решени. Ние имаме земеделска и билкова градинки в Гудевица. По всички програми, които имаме, се провеждат активности в тези градинки. Фактически чрез работата със земята и с градината можеш да учиш почти всички предмети, които се учат в училище. Говорим за математика, физика, химия, биология, география“.
От страна на читалището се правят лагери по различни програми с партньори и младежки обмени.
Създателите на читалището много държат на връзката с местните хора в този все по-обезлюдяващ район на страната ни:
„В нашето село сме единствените млади хора, около нас вече има напълно обезлюдени села. Осигуряваме работа през годината поне на 10 човека от Гудевица и селата около нас и оживяваме района. В самите ни програми доста често наблягаме на части от фолклора, легенди, приказки, родопския диалект, някои местни начини на приготвяне на храна като месене на хляб“.

Народно читалище “Бъдеще сега” в село Гудевица е обединило екип от професионалисти, изобретатели на иновации в сферата на неформалното образование, които работят успешно за доброто образование на децата.

Таня Кръстанова

Add comment

2 + 6 =