Cherga BG

Тутракан – градът на рибарите и на воинската слава

Тутракан е разположен в най-западната част на крайдунавска Добруджа. Къщите му се издигат амфитеатрално по стръмния бряг, а на запад величественият разлив на Дунава е вълшебен по залез, когато слънцето се потапя в спокойните води на реката, багрейки ги в безброй цветове.
Тутракан е с над двухилядолетна история. Възниква като град със създаването на българската държава. Името му произлиза от прабългарската военноадминистративна титла “таркан”; „тмутаркан” означава „градът на таркана”.
Арабският географ Идриси описва крепостта като процъфтяващо стопанско средище през ХІІ в. Поради стратегическото си положение, Тутракан става арена на битки с кръстоносци и власи и е особено важен в поредицата руско-турски войни.
След Освобождението се утвърждава като стопански и културен център. Възходящото му развитие е спряно след Междусъюзническата война (1913), когато Южна Добруджа е окупирана от Румъния. За 2 години Тутракан е превърнат в една от най-мощните военни крепости на р. Дунав, отбранявана от 40-хилядна румънска армия. Включването на България в Първата световна война води до освобождението на Южна Добруджа. На 5 и 6 септември 1916 г. в епични боеве при Тутракан българските войски превземат крепостта и градът е освободен. След излизането на България от войната, в Южна Добруджа и Тутракан отново се настанява румънска управа. На 7 септември 1940 г. е подписан Крайовският договор, по силата на който Царство България отново приобщава към своята територия Южна Добруджа, а Тутракан е първият град, станал отново български.

Забележителности:

Античен кастел Трансмариска
Крепостта възниква през 40-50 г. сл. Хр. като селище на римски колонисти и ветерани. През ІІІ в. римският император Диоклециан я включва в грандиозна строителна програма и тя става един от четирите най-значими военни центъра в провинция Долна Мизия.

Северна крепостна стена
Експозиция на открито, в централната част на града, на брега на Дунав.

Южна крепостна стена.
Част от укрепителната система на Трансмариска, построена между 294 г. и 298-299 г.

Архитектурен резерват „Рибарска махала”
През вековете Тутракан се е утвърдил като „Царството на рибарите и лодкостроителите”. Рибарската махала е единственото в България естествено обособило се рибарско селище по Дунав от Възраждането.

Етнографски музей „Дунавски риболов и лодкостроене”.
Това е единствения подобен музей в страната, визитна картичка на града. Експозицията съхранява богатата материална и духовна култура на рибарите от крайдунавските селища.

Църквата „Св. Никола”
Намира се в Рибарската махала, осветена е през 1865 г. Оригиналната дърворезба на царските двери, иконостасът и стенописите са изпълнени от майстори от Тревненската живописна школа.

Исторически музей
Музеят проследява развитието на тутраканския край от древността до освобождението от румънска окупация през 1940 г. Постоянната експозиция „Тутраканска епопея” е посветена на една от най-героичните битки от Първата световна война – битката за Тутракан през 1916 г. Музеят стопанисва механа и малък уютен хотел в Рибарската махала.

Теодоровата къща
Каменната сграда впечатлява с изискания си виенски стил. Построена в края на ХІХ в., днес в нея се помещават експозициите на Историческия музей.

Обреден дом
Сградата, построена през 1897 г., днес се ползва за художествена галерия.

Мемориален комплекс „Военна гробница – 1916 г.”
Разположен е на 8 км от Тутракан. В центъра на гробищния парк се издига паметник-обелиск с надпис: „Чест и слава на тия, които са знаели да мрат геройски за тяхното си отечество”.

За повече информация и контакти:
гр. Тутракан 7600
пл. „Суворов” №1
Исторически музей – тел. 0866/ 60 352; 60 345; 60 477; факс 0866/61352
Музей на дунавския риболов и лодкостроене – тел. 0866/ 61 352
tutrakanmuseu@avc.bg
www.tutrakanmuseum.com

Add comment

− 6 = 3