Cherga BG

Тутракан – град на рибари и воинска слава

Най-добре ще усетите дъха на реката и духа на хората, в Тутракан, на разходка из Архитектурен ансамбъл „Рибарска махала”

Градът, кацнал на брега на една от най-големите европейски реки – Дунав, е сред най-древните и е една от люлките на античната цивилизация по българските земи. Това е град, с превратна история и личности, оставили ярка следа в българската летопис.

Обикновено хората, които идват в Тутракан, са се насочили съзнателно към него, а не просто се отбиват пътьом, пътувайки за Русе или Силистра. Открият ли града обаче, усетят ли уюта и спокойствието му, пожелават отново да го посетят или останат – така, както мнозина са направили.

За героичната история на Тутракан ще научите много,

ако посетите Историческия музей тук. Основаването на града преди две хилядолетия от римски заселници като Трансмариска е свързано с установяването на Римската доминация в териториите на Долен Дунав. Трансмариска е важна военна станция в защитната система по границите на Долен Дунав. Тя  остава като твърдина в Първото българско царство и съществува като такава през целия период на османско владичество.

След Освобождението в града се откриват книгопечатници, печатат се вестници, има читалище, „театро”, дори и кафе-шантан. Делници и празници се редят в живота на тутраканци. Голяма част от тях са рибари, лодкари, търговци… Всички са свързани с голямата река, която изхранва тях и децата им.

За да усетите и вие дъха на реката, непременно се разходете из Архитектурен ансамбъл „Рибарска махала”. Там ще опитате невероятно вкусната “Рибена чорба”, каквато другаде няма, ще вкусите специалната кайсиева ракия или пък ароматното вино тамянка.

Бита, поминъка и културата на местното население ще ви разкрие  Етнографският музей

„Дунавски риболов и лодкостроене”. Забележителни тук са рибарски уреди и такъми, майсторени основно от сръчните и находчиви тутракански рибари.

Животът на хората в Тутракан рязко променя посоката си през 1913 г., когато градът попада в пределите на Кралство Румъния и е превърнат в модерна военна крепост.

Българите се бият за земята си, а на 5 и 6 септември 1916 г. тук се разиграва едно от най-големите сражения по времето на Първата световна война. Всички, загинали в битката за Тутракан, днес почиват заедно в Мемориален комплекс „Военна гробница-1916 г.”, както победителите българи и немци, така и победените румънци. Тук отдайте почит на дедите ни, пожертвали живота си, пеейки „О, Добруджански край”. С мощно „Ура” и безпримерна храброст те превземат силно укрепената румънска крепост само за 33 часа. Затова и Тутракан е известен като град на воинската слава и на рибарите.

 

Биляна Котева

Add comment