Cherga BG

Турските авиолинии ни свързват удобно със света

bilyal-arpadzha
Билял Арпаджъ, директор за България на Turkish Airlines

От август полетите от София до Истанбул ще са по три на ден, а оттам авиокомпанията лети до 290 дестинации, казва Билял Арпаджъ, директор за България на най-успешните авиолинии.

Г-н Арпаджъ, какви са впечатленията Ви от България? Какво харесвате тук и какво смятате, че е хубаво да се подобри?

Първите ми впечатления от България са от Варна, тъй като в началото пристигнах като директор на офиса там. Това беше преди две години, след като на 30 май 2014 г. открихме линията Истанбул – Варна като втора в България. По-късно дойдох в София. Така че имам най-много впечатления от тези градове.

За двете си години тук, мога да кажа, че много харесвам България. И има причини за това – прекрасната природа, почти недокосната, зеленината, вкусът на храната, традициите… Мисля, че имаме много общо в това отношение, което ни прави близки. Относно това, което трябва да се промени: мисля, че процесите на развитие са малко по-бавни, но аз съм последният човек, който би могъл да дава съвети в това отношение.

Наскоро увеличихте полетите си до България. Какво ново да очакваме, какви са плановете Ви?

Нека обобщя какво сме направили до момента. Както казах и в началото, открихме втора линия до България във Варна с 11 полета седмично през летния сезон. Ще продължим и полетите си дотам през зимния сезон. Турските авиолинии летят до София вече 32 години, като полетите постепенно се увеличават и от август тази година ще имаме по 3 полета дневно. Така че българите и гостите на страната ви ще имат още по-добра връзка със света, тъй като Турските авиолинии летят от Истанбул до голям брой дестинации – 291.

Според Вас възможен ли е съвместен туристически продукт между България и Турция – например сити турове в Истанбул, София и т.н. – при по-дълъг престой?

Разбира се, нормално е да се мисли за подобни продукти като част от развитието на туризма между двете страни. Но по този въпрос трябва да работят туристическите и туроператорски фирми, защото нашата работа е да осигурим добрите транспортни връзки. Както казах, ние летим до 291 дестинации от Истанбул, а София е свързана с 3 полета на ден до летището ни там, така че условията са чудесни. Спокойно мога да кажа, че бихме подкрепили всяка добра инициатива за развитие на туристическия сектор.

airlines2По Ваши данни кои са най-търсените дестинации сред българите? А турците докъде летят най-много?

Имам не толкова статистически данни, колкото свои наблюдения. Разбира се, Истанбул винаги е номер едно в класацията, след това са Анталия, Бодрум, районът на Кушадасъ и други курорти. Относно турците – тъй като в последните години увеличихме полетите си до различни места по света, а и билетите станаха по-достъпни, те започнаха да пътуват повече. Европа е най-предпочитана, както и страните, които не изискват визи, защото ваденето на виза отнеме време и струва пари. Предпочитани също са Ню Йорк, Банкок, Дубай и т.н.

airlines4Постигнали сте големи успехи, имате престижни награди. С какво спечелихте клиентите си? Кои са предимствата Ви пред другите авиокомпании?

Благодарение на нашите клиенти, ние за пети път получаваме награда за най-добра авиокомпания, което е огромен успех. Надяваме се да продължим така и в бъдеще. Кои са нашите предимства пред другите авиокомпании могат да кажат най-добре нашите клиенти, тъй като те правят избора. Според мен на първо място е големият брой от дестинации, до които летим. Така пътниците могат да стигнат до почти всяка точка по света с нас, не се налага да сменят самолети, което прави живота по-лесен. Друго предимство са новите ни самолети, които са висок клас и имат повече пространство за сядане на всеки пътник, което осигурява комфорт при пътуването. Също така гостоприемството ни, добрата кухня на борда, разнообразните забавления – предлагаме телевизия, филми, игри за децата, а в някои полети и Wi-Fi. Има възможност и за повече багаж – до 30 кг, което е друго удобство за пътниците ни.

Какви са плановете Ви за развитие? С какво още можете да изненадате клиентите си?

Това е добър въпрос. Работим непрестанно, за да отговорим на всички нужди на клиентите си, но нека изненадите си останат изненади…

Как успяха турските авиолинии да се развият така успешно за кратко време? Каква е формулата за успех?

Наистина Turkish Airlines се развиха доста в последните години и се превърнаха в пример за успех. Но ми е трудно да формулирам как точно се постигна това. Няма рецепта, в която да се казва – направи това, после това… Успехът не може да се предпише като вълшебно хапче. Основното е, че непрекъснато се вглеждаме в очакванията и нуждите на клиентите си и работим здраво, за ги задоволим.

airlines3Имате награда и за отлична храна. Предлагате ли турски специалитети? Кои са любимите Ви? Ястията различни ли са според дестинациите до които летите?

Разбира се, предлагаме различни турски специалитети, като има храна за всеки вкус. В менюто са включени и стандартни ястия, както и специални предложения за детска храна, вегетариански манджи и варианти с морска храна. Моят любим специалитет е Dana Kulbasti, който е вид телешко на грил, а от десертите – баклавата. Препоръчвам ги на всички!

Кои места в Турция бихте препоръчали за посещение? Какво не бива да пропускат туристите?

В Турция има много различни райони, всеки със свой чар. Ако предпочитате море, може да изберете някои от черноморските ни курорти, които са в ниската част на планината, известни като Яйла /Yayla/. Те предлагат много зеленина, спокойствие и възможности за различни активности и спортове. Един от по-малко популярните сред българите райони, но невероятно красив, е Кападокия с характерните скални църкви. Можете да го видите отвисоко, издигайки се с балон. Горещо го препоръчвам! Друго скрито съкровище са двете очарователни градчета на средиземноморското ни крайбрежие – Каш и Калкан – любимо за мен място. То не е така популярно като Бодрум, Анталия и т.н., но е много по-спокойно и магнетично.

Сърдечно Ви благодаря и желая успех на най-добрата авиокомпания!

Интервю на Мария Петкова

Илиян Димитров

Add comment

35 − = 29