Cherga BG

Туристи гледат Луната от Царевец с телескопи в нощта преди Деня на детето

Туристи ще могат да гледат Луната от Царевец. В нощта преди Деня на детето малките и по-големите жители и гости на старата столица ще могат да видят необятността и красотата на звездното небе, съобщи Регионалният исторически музей. Само на 31 май всеки желаещ ще има възможност да наблюдава през професионални телескопи кратерите на Луната, пръстените на Сатурн, спътниците на Юпитер, както и други интересни астрономически обекти.

Събитието се организира съвместно с Народна астрономическа обсерватория и планетариум “Джордано Бруно” – Димитровград. Събитието ще премине в две части, като дневната част включва наблюдения на Слънцето и разглеждане на изложбата от 10,30 часа до 18,00 часа. Посетителите ще заплащат само входната такса за крепостта Царевец. Нощните наблюдения ще започнат в 21,30 часа, ще приключат около полунощ и ще са безплатни. От съображения за сигурност посетителите ще бъдат въвеждани на територията на крепостта организирано от площад “Цар Асен I” в 21,20 часа, 22 часа, 22,30 часа и 23 часа.

При плътна облачност и дъжд събитието няма да се състои, предупреждават още организаторите. Освен вечерни наблюдения, в светлата част на денонощието посетителите на Архитектурномузеен резерват “Царевец” ще могат да наблюдават през специален слънчев телескоп и най-близката звезда до нас – Слънцето. Астрономите от първия планетариум в България ще гостуват във Велико Търново и със своя изложба на стари астрономически български книга, пособия и уреди. Между експонатите в изложбата особено внимание заслужава реплика на телескопа на Галилео Галилей, който е система тип рефрактор и е първият в историята на човечеството.

Antoaneta Peeva

Add comment

− 4 = 2