Cherga BG

Цветните сънища и черно-белите кадри на Нина Николина и Калин Вельов

_MG_3983
Тя е романтичка. Обича да снима, да кара автомобила си бавно, докато слуша музика. Пътува често, а всяко пътуване превръща в събитие и скъп спомен с подробното му описание в дневник и прилежно подредените сувенири, купени от там. Заниманията й обаче не свършват дотук – наскоро е открила и удоволствието от това да садиш цветя и да ходиш на риболов. Но ако я попитате какво прави с най-голяма любов, без да се замисли, ще ви отговори: “Пея”.
Той има увлечение по скутерите и бързите мотори, а пътуванията с приятели нарича празници. Обиколил е почти цяла Европа, бил е в Гренландия, Оман и Индонезия. Притежава огромна позитивна енергия, а заразителният му смях се превърна в негова запазена марка. Въпреки че е смятан за един от най-красивите мъже в родината, той възприема това с усмивка. Залага най-вече на музикалните си умения с ударните инструменти и пеенето.

Тя и Той: Нина Николина и Калин Вельов, двама от най-талантливите млади български изпълнители в един откровен разказ за себе си, за музиката 

Аз съм…
Нина Николина: Певица, чаровна и много симпатична. Още запалена туристка, дори бих нарекла себе си екскурзиант номер едно. Посетила съм различни места по света и на всяко от тях бих се върнала отново, но моят дом е България.
Калин Вельов: Авантюрист, подобно на Нина, пътуващ човек и ценител на природата във всичките и форми. Иначе съм замислен, силно амбициозен и музикант в 95 % от времето си.

Двамата заедно сме…
Н.Н.: Съмишленици в едно дело, което започнахме съвсем като на игра с първата ни обща песен “Как се случва любовта”.

В детството си бях…
Нина Николина.: Много буйно дете, което бе “малтретирано“ с музика. На три години излязох за първи път на сцена, а на пет започнах да уча солфеж. Днес обаче съм благодарна за това на майка ми, която е диригент.
К. В.: Послушен, стеснителен и много срамежлив. По-голямата си част от времето прекарвах в игри навън, а понякога заблуждавах родителите си, че съм свирил в къщи.

За първи път се срещнах с музиката…

Нина Николина.: Дори не помня кога. Отраснала съм зад кулисите.
К.В.: На шест години, когато правех “концерти” с тенджерите и тиганите на мама.

Най-значимите ми музикални проекти…
К.В.: Всеки един за мен е значим, като започнем от изявите ми с известната детска група “Пим-пам”, преминем през концертите ми с “Акага”, “Медикус”, “Ку-ку бенд”, та стигнем до настоящите ми музикални изяви. Всичко, абсолютно всичко ми е помогнало да израсна и да се развия като инструменталист и музикант.
Нина Николина.: Винаги внимателно съм подбирала проектите, в които участвам, и мога да кажа,че няма такъв, от който да се срамувам.

“Сънувай ме”…

К.В.: Третият ни съвместен сингъл. Едно спокойно чилаут парче, с по-малко латино елементи, баладично, задълбочено и вглъбено. В клипа са използвани кадри от филмите на Бергман от 60-те години “Персона” и “Мълчанието”. Видеото е черно-бяло, а ние също сме с променен имидж, малко ретро. Всяка следваща наша песен носи нещо различно. “Как се случва любовта”, първото ни съвместно парче, е съчетание от карибски стилове, мелодична, лека и суперакустична музика . Вторият ни сингъл “Всичко е игра” беше насочен към бразилските ритми в съчетание с електронни елементи и модерен, електронен диджей стил.

Предстои ни…
К.В.: Албум с 13 песни, три от които ще бъдат ремикси, девет – авторски композиции, а една – кавър на стара бразилска мелодия. Всяка песен ще съдържа малко или много латино елементи. Особено държим нещата, които правим, да са изчистени стилово. Вторият ни проект след този ще бъде етно електронен албум, съчетание от български фолклор с денс музика. Идеята за него е още от 2002 г., когато от Холандия ме поканиха да представя по интересен, модерен начин българската традиционна музика. За мен решението бе съчетание от световната диджей музика и култура с български народни ритми. Всичко, което направих по този модел, беше изпълнено от Нина и кавалджията Коста Генчев. Оказа се изключително успешно. Повече от две седмици имахме изяви на различни места в Холандия. Сега подновяваме работата си по този проект, а първата песен в него е ремикс на “Вечеряй Радо”.

Фолклорът ни в чужбина…
Нина Николина.: …се радва на възхищение. В Япония, когато изпълнявам народни песни, стават на крака, а в Белгия смятат, че трябва да пея в църква, защото там е мястото на тази музика.

Add comment

10 + = 12