Cherga BG

„Трудно е да бъдеш Бог” на Алексей Герман – акцент на СФФ

50307

Фестивалната публика ще има възможност да види последния филм

на Алексей Герман „Трудно е да бъдеш Бог”. Кинотворбата, над ко

ято големият режисьор работи в продължение на 14 години, е довършена от неговия син Алексей Герман – младши.

Филмът е заснет по едноименната научно-фантастична повест на братя Аркадий и Борис Стругацки от 1963 г. Действието се развива в бъдещето, на планетата Арканар. Жителите й живеят в период, подобен на късното Средновековие на Земята. На Арканар са изпратени група учени, които да помогнат на местните обитатели да открият правилния път към прогреса. Задачата им е трудна: забранено им е да използват насилие и да убиват. Сложната система се оказва неуспешна, когато местните интелектуалци на Арканар й се противопоставят. Един от учените – Дон Румата, се опитва да ги спаси от наказание и не може да избегне вземането на страна.

Главната роля във филма изпълнява Леонид Ярмолник. „Сложно е да се обясни този филм, както сложно е да се обясни животът”, казва той. „Това не е филм за жестокостта, а за любовта – истинската, осезаемата, живата, тази която оцелява, въпреки трудностите”, пише филмовата критика.

Филмът накара Умберто Еко да напише първата си кино рецензия, завършваща с думите „Приятно пътешествие в Ада. В сравнение с Герман филмите на Куентин Тарантино са анимации от Уолт Дисни… Трудно е да бъдеш Бог, но и трудно е да бъдеш зрител – в случая, на този лют филм на Герман. Филмът е именно за нас, за това какво може да се случи, или дори се случва, макар и в по-малка степен.”

Алексей Герман започва работа над кинотворбата през 1999 г., а година по-късно в Чехия е построен декорът на Арканар. 

Проблемите с дублажа и влошеното здраве на режисьора са причина филмът дълго време да не бъде довършен. „Баща ми беше вече много болен, когато снима този филм, жертвайки живота си заради него”, казва Алексей Герман-младши.

Искам колкото се може повече хора да чуят дон Румата: „Когато тържествува сивотата, на власт винаги идват черните”. Това не е намек, а предпазване. У нас робите, както и преди, не искат да свалят прангите, трябва да ги биеш, да ги принуждаваш. Свободата плаши с отговорността и мнозина се боят от нея. Време е да престанем да се боим. Затова ще кретам всеки ден до студията и ще седя там, докато не завърша филма. Понякога си мисля – по дяволите всичко, писна ми! А после сам се спирам: не, не става така, трябва всичко да доизкусуря. Иначе няма да съм Герман”, споделя приживе режисьорът.

Световната премиера на кинотворбата беше на филмовия фестивал в Рим, където Алексей Герман получи посмъртно специалното отличие за приноса си към развитието на киноизкуството. „Трудно е да бъдеш бог” на Герман е равносметка за времето и паметта на режисьора, връзка между абсурдността на миналото с въображаемото Средновековие на бъдещето – една епоха на разрушаване на културата, на легализиране на ксенофобията, безкрайни граждански войни, чудовищна жестокост – все неща, излизащи от лабораторията за кошмари на сталинския СССР, макар и не само там. Тези кошмари ще ни надживеят със столетия – изглежда филмът ни съобщава именно това”, коментира творческият директор на фестивала Марко Мюлер, смятан за един от големите познавачи на руското кино в Западна Европа.

 

 

В. Филипова

Add comment

65 − = 59