Cherga BG

Троянският регион е съхранил много български традиции

През Бронзовата епоха по течението на р. Азамус /днешен Осъм/ се заселват древните обитатели на нашите земи – траките. В началото на новата ера най-известният път, който свързвал Дунав с Бяло море, се казвал Виа Траяна. Ето какви древни корени носи името на града, за който ще ви разкажем – Троян.
Той се намира на 160 км североизточно от София. В центъра му е разположена най-голямата местна забележителност – уникалният за България Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства. Експозицията му включва разнообразни произведения – керамика, дърворезба, иконопис, художествено металообработване, народно облекло и тъкани. Най-старите експонати са от ХХ-ІХ век пр. н. е. В музея са запазени уникални макети на троянска занаятчийска чаршия от 19 век, автентична грънчарска и бъкличарска работилница и още много битови предмети, предимно от Възраждането. Ако за момент затворите очи и се откъснете от реалността, ще се почувствате така, сякаш сте се върнали с няколко века назад.
Гордостта на музея са експонатите от първата половина на 19 век, когато в Троян процъфтявали занаятите. Водещо било грънчарството, от което била създадена уникалната и до днес Троянска керамична школа. По време на турското робство градът бил опожарен до основи, а след Освобождението жителите му го възстановяват с много труд.
В района на Троян и Априлци се намират природните резервати Козя стена, Стенето, Северен Джендем. Природата там е впечатляваща както със своята растителност, така и с животинския си свят. Околността е дива и на места трудно достъпна, с невероятно красиви пейзажи. Тук се срещат редки и застрашени видове като старопланински еделвайс, алпийска роза, вековни букови, елови и смърчови гори. От редките животински видове ще споменем кафявата мечка, скалния орел, дивата коза, благородния елен, има дори и вълци. В резервата Северен Джендем има и около 30 водопада, всеки от които със своя уникална красота.
Близо до Троян са намира с. Априци. То е известно в България, а вече и по света с една своя природна даденост – по наситеност на кислорода във въздуха се нарежда на трето място в Европа – наравно с Карлови Вари.„Почувствай прохладата на Балкана и гостоприемството на балканджиите“ – това е мотото на семейните хотели в Априлци. Самото селище има доста интересна история. В миналото един мост разделял двете му махали. Между тях винаги имало вражда я за някоя хубава булка, я за нещо друго. И оттам дошло името „Скандалото” – не идва от италиански, въпреки че на много хора им звучи точно така. Мостът и сега си е там, там са и къщите от двете кварталчета. Някои от тях са реставрирани и са превърнати в уютни семейни хотелчета.
Ще отседнем за малко, виртуално разбира се, в семейния хотел „Скандалото”. Той, или по-точно къщата, която е станала негова основа е била построена през далечната 1896 година. Архитектурният комплекс е нейна точна възстановка, затова атмосферата тук е старинна и неповторима. Който е решил да се разходи до Апрнилци със сигурност ще остане впечатлен от местната кухня, фолклорната програма, красивата месност и архитектурните забележителности.
Съхранена и е автентичната природа. Къщичките са една до друга със съседски комшулъци – съвсем като през Възраждането. Тук сякаш времето е спряло. Погледът минава по оградите: някои са поразкривени, други по-стегнати. В дворовете хората са натрупали дърва за зимата, събрали са сено за животните. И всичко е толкова истинско, българско и приятно. Тишината е отпускаща, а хората са ведри и открити.
Село Шипково се намира на 20 км западно от Троян. Известно е със своите минерални бани още преди 3 – 4 века. Минералният извор в курорта е с температура 32°С и създава чудесни условия за балнеолечение. Водата му лекува бъбречни, чернодробни и стомашни заболявания, хипертония, проблеми с нервната система. В Шипково има много добре уредени почивни домове, басейни, плаж, частни вили и хотели, които могат да предложат всичко, необходимо на туристите. Красивата природа, чистият планински въздух, меката зима и прохладното лято създават възможност за пълноценна почивка и климатолечение през всички сезони на годината.
Националната изложба на народните художествени занаяти в с.Орешак е другата забележителност на региона, която си струва да посетите. Това е единствената експозиция в страната, където ежегодно участват български и чуждестранни майстори със своите творби – уникални предмети от керамика, дърво, метал, тъкани, везба, накити, оръжия. Комплексът притежава 4 500 кв. м изложбена площ, разпределена в 9 зали. Много от участниците в изложбите даряват свои предмети и благодарение на това музеят разполага с постоянна изложба, включваща повече от 1 000 експоната от цял свят.
Тук посрещат гостите с прочутата и извън границите на България сливова ракия. Това е и единственото място, където се отбелязва Празникът на сливата – едно от най-атрактивните чествания в региона, което се провежда ежегодно в края на месец септември. По това време Троян и околните селища посрещат многобройни гости, сред които са и дегустаторите и участниците в конкурса за най-добра ракия. Победителите получават специални грамоти и медали с формата на плода, от който се изработва ракията.

Add comment

54 − 52 =