Cherga BG

Три основни причини, които ни карат да се храним, без да сме гладни!

Чувството за глад често е обвързано в малка степен с реалната необходимост на организма от храна. Оказва се, че има много повече общо с някои скрити признаци и типове поведение, с които се сблъскваме, без дори да го осъзнаваме. Ето някои от най-големите виновници, които оставят измамното чувство на глад.
1. Предавания за готвене. Може да има и недостатък, когато се обръщаме към телевизора за рецепта. Проучване установява, че хората, които готвят с рецепти от телевизионни предавания, са с 5 кг по-тежки, в сравнение с тези, които ги гледат, но не готвят много често.
2. Храни, които имат червен и оранжев цвят. От биологична гледна точка, хората са склонни да търсят най-различни цветни храни, тъй като в тях се съдържат най-много витамини и минерали. Този инстинкт обаче работи срещу нас, когато наоколо е поставена нездравословна храна с такива цветове
3. Други хора се хранят близо до нас. Често се случва да излезем с приятели само за по бира например, но когато някой поръча храна, започваме да се храним, макар да не сме гладни. Специалисти поясняват, че ние автоматично копираме поведението на останалите хора. Това остава в сила дори и в случаите, когато те са на друга маса и не ги познаваме. Тук можем да припишем малка вина и на социалната тревожност – опитваме се да се впишем в ситуацията.

Antoaneta Peeva

Add comment

2 + 1 =