Cherga BG

Тетевен ви пренася назад във времето

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAПредлагаме ви една приятна разходка. За да я осъществите обаче е нужно стриктно да спазвате инструкциите: Затворете очи. Отпуснете се. Настройте съзнането си на нова честота – спокойна и бистра. Представете си Стария Балкан – вековните дървета и прохладата, която крият. Въздухът е свеж, водата – чиста и студена, а слънцето сякаш е по-близо. Да тръгнем по пътеката на легендите, които разказва Старият Балкан. Да пием вода от извора, да ходим боси по тревата, да докоснем небето с ръце… – Къде? Това райско място се намира само на 120 км от София в красивата долина на р. Вит, заобиколено от върховете Петрахиля, Червен и Трескавец – мястото е Тетевен.
Жители по тези места имало още по времето на траките. От тогава са останали и многобройните надгробни могили, които могат да бъдет видени днес.
Днешен Тетевен възниква през втората половина на ХІV век. ХVІ-тото и ХVІІ-тото столетия са период на най-голям разцвет и благоденствие за града. Той се разраствал много бързо и къщите се строяли толкова близо една до друга, че, ако човек тръгнел по покривите им можел да стигне от единия до другия край на селището, без да стъпи на земята.
През Възраждането местните жители развивали 27 художествени занаята. Тетевенските търговци стигнали чак до Азия на Изток, и до Виена на Запад. В града имало 60 хаджии. По онова време градът е познат още като Алтън Тетевен или Златен Тетевен.
Защо ви връщаме толкова назад във времето ли? Защото няма кътче в нашата страна, което да не е героичен отпечатък на нешето трудно минало. И въпреки всичко което народът ни е преживял България съществува и пази историята си. Сега думата ни е за Тетевен. Какво се случва там днес и какво може да се види и почувства в този прекрасен балкански край, ако продължим разходката си.
За статистика няма да споменавам – колко хотела има и колко звезди KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAимат те. Община Тетевен събира в себе си с. Дивчовото – отправен пункт за планински маршрути „по стъпките“ на Георги Бенковски; с. Черни Вит – там на 22 май ежегодно се организират много интересни за туристите възстановки по реални исторически събития. Известен в този край е Нейо Крапунов – последният укривател на Ботев. В далечни времена пък киевският княз Глож положил началото на селище, което по-късно нарекли Гложене. От този край е Васил Йонков (р.1838), който е главният куриер на Левски в Ловчанско, Троянско и Етрополско.
Исторически забележителности в околностите са Гложенския манастир „Св. Георги Победоносец”, водопадът Варовитец, пещерите Моровица, Драганчовица, Бездънният пчелин, Ямата. Рибарица е най-известното курортно селище в региона.
Уникалното за този край е, че не е нарушено природното и архитектурното равновесие. Това, което е било създадено в миналото, по-късно не е било съборено, за да бъде заменено с модерни и лъскави сгради. Тук все още има калдаръмени улички и вековни дървета. В къщите мирише на старо дърво, а в камините гори истински огън и ухае на вкусни гостби. За виното да не говорим…
teteven2Това, което не е изтляло във времето е любовта към Левски. В Гложенския манастир и до днес се пази скривалището на Васил Левски. Там е още и иконата Св. Георги Победоносец донесена от княз Глож. В с. Голям Извор има 2 музея, посветени на исторически събития, в които е взел участие Левски. През 1870 г. Апостолът основава там революционен комитет и поради голямата активност на членовете му го определя за Първи окръжен революционен комитет в Българско. Село Рибарица пък е издигнало в култ Бенковски, тъй като там е лобното му място.
Не е хубаво някой да прави изводите вместо вас. Сигурни сме обаче, че когато посетите Тетевен сами ще видите и почувствате колко много история, традиции, комфорт и уют има там. Разбира се, не липсва и лукса на модерните хотели и заведения. Има, както се казва, за всекиго по нещо в зависимост от интересите и предпочитанията му за пшчивка след напрегнатата работна седмица.

Add comment

− 2 = 2