Cherga BG

Търговище – град с многогодишна история

Targovishte_centar_shadravan_16202Музеят в града разкрива тайните на античния Мисионис и единствената в света енеолитна култова сцена от с. Овчарово.

Първообраз на днешния град Търговище е ранновизантийският и средновековен град Мисионис, който местно предание свързва с победата на хан Крум над византийския импе- ратор Никифор. Затова Мисионис е наричан и Крумово кале. Намира се в местността Парка, на 7 км от съвременния град върху възвише- ние на Стара планина.

Началото на проучването му поставя известният български учен проф. Димитър Овчаров, който през 60-те години на ХХ в. разкрива руините на крепост, разположена на площ от 23 дка. Открити са също крепостни стени с кули, две базилики (V-VII в.), раннобългарско селище (ІХ-Х в.), порта на късносредновековната крепост (ХІІ-ХІV).

 sl-008

Последните археологически проучвания, възобновени от Регионалният исторически музей в Търговище през 2003 г., възкресяват Мисионис, който съществува от началото на ІV до края на ХІV в. и е цветущ търговски и духовен християнски център. При разцвета си през ХІV в. градът се простира на 700 дка, след което е ограбен и опожарен от османските завоеватели. В течение на десет века тук се развиват селища със значение за отбраната на българските столици Велики Преслав и Велико Търново. Научният ръководител на проучването Ангел Конкалиев идентифицира крепостта с град Мисионис, описан от известния арабски пътешественик Ал Идриси през ХІІ в.

При разкопките са открити уникални предмети като сребърната монета на цар Георги І Тертер – непозната в българската и световна нумизматика, рядка бронзова статуетка (ритуално обезглавена) на бог Марс, златотъкани платове, както и много керамика, оръжие, монети от византийски императори и български царе. Тях можете да видите в Регионалния исторически музей, разположен сред красивите възрожденски къщи в стария квартал Вароша.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Археологическата експозиция връща посетителите 8 хилядолетия назад, като представя единствената в света енеолитна култова сцена от с. Овчарово – свидетелство за първите духовни вярвания на праисторическия човек, образци-шедьоври на тракийското изкуство, впечатляващото Кралевско златно съкровище /златна украса на конска сбруя/ и т.н. Находки от крепости и некрополи – оръжия, епиграфски паметници и др., илюстрират средновековието.

Етнографската експозиция разказва за самобитната духовност и бит на местното население, където съжителстват традициите на различни общности от християни и мюсюлмани. Акцент е темата за пролетния международен ескиджумайски /търговищки/ панаир – фактор за търговския и духовен обмен в Османската империя през ХІХ в. Експозицията се намира в дома на Хаджи Ангел Хаджидрумев /1863 г./, най-представителният паметник на местната възрожденска архитектура.

1 1.1.

 

Към музея е и великолепната сграда на Възрожденското училище “Св. Седмочисленици”, наричано Славейковото /1863/, защото Петко Р. Славейков е преподавал в него и сам определя уникалното здание с думите: “… в сичката България второ няма”. Днес в него се помещава възстановка на възрожденска класна стая и е място за разнообразни музейни изложби и прояви.

Antoaneta Peeva

Add comment

74 + = 84