Cherga BG

Световноизвестният Златен Пегас е в музея „Абритус”

абритусАрхеологическият резерват „Абритус” е разположен на 1000 дка до централния път Русе-Варна, на 2 км от Разград. Богат е на културни ценности от тракийската, римската и средновековната българска култура.
Останките от античния римски град Абритус и свързаният с него комплекс от културни ценности са сред Стоте национални туристически обекта на България.
През I в. върху руините на тракийско селище римските завоеватели построяват военен лагер, превърнал се по-късно в едно от най-значимите селища в провинция Долна Мизия – Абритус. Античните автори го споменават основно във връзка с битката, състояла се в околностите му през 251 г. и завършила с разгром на римските войски от нахлулите готи и убийството на император Траян Деций.
Абритус е разкрит през 1954 г. Изграден е като типичен римски град – с прави улици и обществени сгради, построени в центъра. Водоснабден е чрез няколко глинени водопровода. Защитен е с крепостна стена. През 1976 г. укрепителната му система е разкрита напълно – 29 кули от 35 и 3 порти от общо 4.
Сред сензациите на археологическите проучвания у нас е откриването на най-голямото в страната златно монетно съкровище: 835 монети (4 кг) от V в., сечени от римските императори и императрици, както и на Златния Пегас, който е със световна известност. Археологическите проучвания продължават.
Абритус е град с международна известност. Създаден е специализиран музей „Абритус”, в който е уредена експозиция с част от намерените при разкопките предмети, свидетелстващи за материалната и духовната култура. През 2002 г. в района на музея е експониран открит лапидарий, включващ около 60 епиграфски паметници, надгробни плочи и архитектурни детайли.
В музея се пазят над 6000 археологически паметници. Голяма част са с висока научна и художествена стойност.

pegas

Етнографски комплекс
Експозицията на Етнографския музей е разположена в залите на три реставрирани къщи, които се намират центъра на квартал “Вароша”. Представена е традиционната семейна и календарна обредност на местното население – капанци.
Ежегодно, през юли, комплексът е домакин на част от изявите по време на „Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти”- уникално в света културно събитие.

Други туристически обекти в Разград:
Етнографският комплекс в с. Побит камък се намира на около 18 км от Разград. Включва няколко реставрирани къщи от българското Възраждане, обявени за паметници на културата. Тук може да се види автентичната уредба на български дом. Обособени са кътове с възстановки на местните занаяти.
Църквата “Св. Николай Чудотворец” е сред най-внушителните християнски храмове, строени в Североизточна България в зората на XIX в. Храмът е паметник на културата.dzamiya_ibrahim
Джамията “Ибрахим паша”, построена през ХVІ в., е паметник на културата. Тя е една от най-големите и красиви джамии в страната, втора по големина след тази в Шумен и трета на Балканския полуостров.
“Часовниковата кула”, строена през ХVІІІ в., е преустроена в сегашния си вид през 1864 г. Архитектурата й възпроизвежда камбанария на християнски православен храм. Обявена е за паметник на културата.
Зоната за отдих “Пчелина” е на 7 км от Разград в изключително живописна местност. Паркът предоставя отлични възможности за туризъм, спорт, риболов и почивка. Изградени са 14 специализирани маршрута с обща дължина над 46 км.

Add comment

75 + = 77