Cherga BG

Световната ценност Несебър

Наричат го „Градът на Мелса” (по името на легендарния основател на селището), „Перлата на православието” (в старата част на града има поне 42 църкви) и „Българската Равена”. Това е Несебър. Един малък град на Черноморското ни крайбрежие, който задължително трябва да се види. Малък град, но с хилядолетна история. Град, който заради стотиците си паметници е вписан през 1983 г. в Списъка на световното културно наследство и вече 25 години достойно носи славата на световна ценност.

Древният град, разположен на романтичен скалист полуостров, пази ценни паметници от всички епохи на съществуването си: стари крепостни стени от римската епоха и Средновековието, византийски и старобългарски църкви, къщи от XVIII-XIX век.

Най-голямото богатство на града са множеството църкви: от ранновизантийския период са двете трикорабни базилики – “Света София” (Старата митрополия) – една от най-внушителните сгради в Несебър и “Елеуса” от V–VI век на северния бряг. Към X–XI век принадлежат църквите “Свети Йоан Кръстител”, отличаваща се с високия си цилиндричен купол и “Свети Стефан”, запазила стенописи с висока художествена стойност. Несебърският тип църкви достига своя разцвет с появата на живописния стил, изразен в богато многоцветно оформяне на фасадите. Този стил ще разпознаете в църквите от XII–XIV век: “Свети Тодор”, “Света Параскева”, “Свети Архангели Михаил и Гавраил” и “Исус Христос Пантократор”.

За да почувствате и опознаете древния град ще ви помогне Музей „Старинен Несебър”. Неговите специалисти ще ви разведат из просторните му зали, ще ви направят панорамна обиколка на града и ще ви запознаят с неговите паметници и богата история.

Културното наследство на е представено в четири музейни експозиции:

– “Несебър през вековете“ в Археологическия музей представя богатата материална и духовна култура на града от първото хилядолетие пр. Хр. до късното Средновековие. Археологическите проучвания на несебърския полуостров и акваторията му разкриха богати колекции от значими паметници, които илюстрират историята на антична Месамбрия и средновековен Несебър.

– Църквата „Св. Стефан”, т.нар. „Нова митрополия” – значителен архитектурен паметник от Средновековието (строен през Х в. и преустройван през ХV и ХVІІІ в.) и един от редките паметници в нашата страна с добре запазени стенописи от ХVІ – ХVІІІ в. Изобразени са над 1000 фигури в 258 композиции. Църквата е построена с каменни блокове и тухли, като са употребени и множество архитектурни елементи – корнизи, капители, релефи – от разрушени по-рано християнски сгради.

– Църквата „Св. Спас”, строена през 1609 г., с добре запазените и реставрирани стенописи от ХVІІ в., е ярък представител на работещите по това време в Несебър живописни ателиета.

– Етнографският музей, уреден в къщата на Панайот Мускояни (строена през 1840 г.), е един от най-интересните паметници – типичен представител на несебърската архитектура от късния период на българското Възраждане. Тук е уредена изложба „Носии и тъкани от Бургаска област“.

Add comment

13 − = 3