Cherga BG

Стокхолм – умен, модерен, вкусен като агнешки хотдог

Стокхолм е специален, многообразен и вкусен като агнешки хотдог, разказва влюбен в града пътешественик. Стокхолм бе избран за най-красива столица в света, защото е умен, модерен и либерален. Това е място, където колите вървят под земята, а хората – по нея. Място, където над централното управление на полицията се развяваше флагът с дъга по Време на седмицата на гей парада. Тук спокойно може да си седиш в някой бар, а до теб на стола да седи млада жена с Nike хиджаб. Тук ще срещнете съвършена смесица от ултрамодерна архитектура и сгради от 18. век.

Стокхолм е място, където една вечер може да си купиш превъзходен агнешки хотдог от будката на някой турчин, а на следващия да ядеш веганска храна, приготвена от майстор готвач с 2 звезди от Michelin 6 Grand Hotel.

В Стокхолм министър-председателят ходи на работа с метрото, а младежи, запалени по компютрите, измислят Minecraft. Министър на интеграцията е жена и бежанка, а най- богатият човек в града кара Volvo. Един град, където повечето хора са различни и нещата се случват, стига да са умни, модерни и либерални.

Архипелагът Стокхолм е много модерен и съвременен град,

но също така има и исторически забележителности. Градът е заобиколен от повече от 28 хил. острова. Това го прави най-големия архипелаг в света. От Стария град чак до Балтийско море са 60 километра от живописни острови. Много от тези острови са достъпни. Лодките ходят до тях през цялото време. Като автобусна или метро система, но по вода.

За час стигате от центъра до Ваксхолм (Waxholm). Ако можете, качете се на някоя от лодките с парни котли и дървен интериор, които са на повече от 100 години. Ваксхолм е малко градче, известно със своите уникални дървени къщи и зашеметяваща гледка. Тук може да прекарате целия ден, да хапнете добре и да поплувате. Ако искате да видите повече от архипелага, може да отидете в Сандхамн (Sandhamn). Стига се за около четири часа с лодка. В допълнение към живописната обстановка има и изключителни яхти, великолепни ресторанти и хотели. Тук понякога може да видите някой от членовете на кралското семейство с бутилка шампанско. Стокхолм като град предлага всичко, което бихте искали.

Стокхолм

 

Кухня от всички краища на света,

от малки семейни ресторантчета до ресторанти със звезди на Michelin. Но ако сте за първи път в Швеция и в Стокхолм, мисля, че трябва да опитате шведска храна. И нямам предвид шведските кюфтенца (като тези в ИКЕА). По-ckopo рибата и морската храна, които са на световно ниво. И ако разгледаме картата, ще разберем защо – почти 3000 километра крайбрежие със студена вода. Тук прясна риба не означава, че е прясно размразена. И проблемът тук не е да намерим много добър ресторант, проблемът е да решите кой точно. Всички ексклузивни марки са тук – Gucci, Prada, Armani и останалите. Но бих препоръчал по-независимите, които често намирате в Soder (“Юг”). Но Стокхолм е и столица на дизайна. От иновативното ново мислене до съвременните класики. Посетете забавната DesignTorget и изключителната Illums Bolighus. Малката тайна галерия в Стария град или монументалната Nordiska Kompaniet. Да похарчиш едно малко състояние тук, никак не е трудно. Затова си вземете поне един допълнителен празен куфар.

Редактор Едно

Add comment

82 − 78 =