Cherga BG

Жена, посветена на археологията и историята на два народа

Existing Post Image

Това е Стела Бехар – Докторант на секцията за тракийска археология при Националния археологически институт с  музей при Българска академия на науките. Жена, посветена на археологията и историята на два народа. Очарователна и всеотдайна. Винаги намира добра дума за всеки, влязъл в синагогата или пожелал да научи повече за нейните открития.

Въпреки постоянната си заетост и пътувания, тя се съгласи да отдели от времето си, за  да отговори на въпросите ни:

Какво Ви харесва най-много в България, има ли предимства страната, в която живеете, спрямо  живота във Вашата родина?

България на първо място е моята родина. Аз харесвам всичко тук от безумната красота на природата ни, богатото културно-историческо наследство и не на последно място хората. Тишината  и спокойствието на Родопите за мен са неизчерпаем източник на енергия.

Ако помоля да охарактеризирате българите  с 5 думи, те са?
Тъжно усмихнати и твърде търпеливи в ежедневието си, но ако се налага, умеем да се подкрепяме един друг, обичаме да помагаме, но малко се страхуваме да не би това да ни донесе негативи.

Кажете ми една българска поговорка или анекдот ?
„Затъне ли ти колата не чакай Крали Марко да ти я изправи.”

С какво от родината си не бихте се разделили никога, където и да сте?
Нямам предмет, който да отъждествява родината за мен. Обичам фолклора й,  природата, историята и на всички разказвам за тях.

Бихте ли сполелили 3 неща, които  открихте в новата страна?
Натъжи ме  това, че ние  българите не умеем да се борим, за да запазим това, което имаме и не само да го запазим, но и да го направим по-красиво, по-успешно, по-добро. В това отношение, Израел има предимства. Това, което харесвам в изреалците, е тяхната иновативност, предприемчивост и непримиримост. Тези три аспекта от характера им прозират на всяка крачка.

Има ли нещо в България, което ако можехте, бихте променили  ? Каквo е то?
Ако можех да променя нещо в България, то бих искала това да са хората. Искам да ги направя по-уверени в себе си. Да повярват, че всичко е в тeхни ръце и да престанат да очакват някй да промени живота им от вън. Всички трябва да проумеем, че ние сами сме отговорни за живота си и за това как го живеем.

Кое Ви се стори най-странно  или с какво свикнахте  най-трудно, когато пристигнахте?
Най – трудно свикнах със неувереността на хората.  Израелците са изискващи към всички и всичко, което се отнася до техния живот. Смятат себе си за център на света и се държат по съответния начин.

Лесно ли научихте чуждия език  и какво ви затрудни най-много в него?
Езикът не ме затрудни особено, но може и това се дължи по-скоро на методите на обучение.

Как бихте рекламирали България  пред вашите сънародници?
България е чудно красива, с много зеленина, с прекрасна и разнообразна природа, която само за няколко час път с автомобил те пренася от спокойствието на Родопите, през алпийските изгледи на Рила и Пирин и преминавайки през Тракия или Добруджа достигаш до Черно море. Хората са спокойни и гостоприемни, а храната много вкусна. Хилядолетната история на България наднича зад всеки ъгъл.

Какво е Вашето лично послание към  нашите читатели?
Искам да им кажа, че е по-добре да се бориш собственият ти дом да изглежда добре, отколкото да живееш в спретната къща под наем.

Автор: Д-р инж. Гинка Стоева

Add comment

9 + 1 =