Cherga BG

„Старинен Несебър” пази световни ценности

Разположен върху скалист полуостров, от птичи поглед Несебър прилича на кораб, закотвен в сините води на Черно море и привързан към сушата с тесен провлак. Още щом човек тръгне по провлака, пред погледа му се разкриват останките от крепостните стени и кули, съграждани през вековете от траки, гърци, римляни, българи.

Веднага след портите на Стария град го посреща бялата сграда на музея, събрала историята на града, наричан през вековете Месамбрия, Месемврия и Несебър.

Във фоайето на музея е изложена дипломата за вписването на Несебър в Списъка на световното културно наследство към ЮНЕСКО, признание за богатото културно наследство на града.

„Несебър през вековете” се нарича постоянната експозиция на музея.

В четири зали е представена историята на траки, гърци, римляни, византийци и българи, от I хил. пр. Хр. до XV в. За „Месамбрия и траките” разказва първа зала. Тук е прочутият надпис на тракийския династ Садала, каменни котви, оловни щокове…

Паметниците от времето на гръцката колонизация по западния бряг на Понта са във втора зала. Каменни релефи, скулптури, теракоти, керамични съдове, златни накити, монети разказват за славното време от края на VI до I век пр. Хр., когато древна Месамбрия, основана от дорийски преселници, се превръща в истински гръцки полис с богати жилищни и обществени сгради, с храмове на древни богове, със заможни жители, занимаващи се с търговия, риболов, изкуство.

Третата зала е посветена на „Месамбрия в пределите на Рим, Византия, България”. Показани са образци на каменната пластика от римската епоха, както и архитектурни детайли от късната античност. Във витрините са изложени бронзови монети, керамични и стъклени съдове, изящни статуетки. Тук е и известната икона на Богородица Елеуса със сребърен обков, подарък от чичото на цар Иван Александър за едноименния манастир.

Спускаме се по стълбите в Иконната зала на музея, където са подредени едни от най-хубавите и ценни несебърски икони, украсявали десетките църкви на града. Най-старите образци са от ХIII в. – иконите на „Св. Никола” и „Св. Богородица – владетелка на живота”.  

Гостите на Несебър могат да разгледат още седем обекта в Стария град,

които са част от Археологическия музей. Най-предпочитана за посещения е църквата “Св. Стефан”. Строена през X век като трикорабна базилика, тя е богато стенописана през XVI в. Добре запазени стенописи от XVII в. има и в църквата “Св. Спас”. Спасени стенописи от съборени несебърски църкви пък са изложени в църквата “Св. Параскева” от XIII в.

Може би най-красивата от всички несебърски църкви е “Христос Пантократор”. Строена през XIV век, тя е с богата пластична украса по фасадите. Вътре в нея е подредена фотоизложбата “Несебър и заливът в стари карти”. Наблизо е още една от емблематичните църкви – “Св. Йоан Кръстител” от X в. Повече за средновековните несебърски църкви може да се научи и от най-новата музейна изложба “Несебър – перлата на православието”, уредена в църквата “Св. Тодор”.

Историята на Стария Несебър през XVIII-XIX в. е представена в Етнографската експозиция. www.ancien-nessebar.com

 

Биляна Котева

Add comment