Cherga BG

Стара Загора – град с история от 8000 години

9.Neolitni jilichta (9)Една от най-добре запазените и с най-богат инвентар двуетажни жилищни постройки в Европа от ранния неолит е в музея “Неолитни жилища”.

Регионът на Стара Загора е наречен „люлката на първата европейска цивилизация“ заради многобройните селища възникнали тук още през ранния неолит. Разкритите селищни могили в района досега са над 120, от които 5 са на територията на днешна Стара Загора. При проведени през 1969 г. археологически проучвания на една от тях са открити останки от опожарена къща.

2.Neolitni jilichta (2) 4.Neolitni jilichta (4)

Тя се смята за една от най-добре запазените и с най-богат инвентар двуетажни жилищни постройки в Европа от епохата на ранния неолит (начало на VІ хил. пр. Хр.). Къщата е консервирана и съхранена на място в специално създадена сграда-музей „Неолитни жилища”. В сутерена на сградата е разположена експозицията „Праисторическото изкуство в Старозагорско”. В нея са изложени най-добрите образци, открити при археологически проучвания в региона – прекрасни шедьоври на керамични съдове с богата декорация, пластики, накити и оръдия на труда, създадени от хората, живели по тези места преди 8000 години. Музеят се намира недалеч от централната част на Стара Загора, а в самото сърце на днешния град могат да се видят останките от античния форумен комплекс на Августа Траяна – първият град, който възниква на територията на съвременна Стара Загора, един от най-големите в провинция Тракия през античността. Основан е около 106 – 107 г. от римския император Марк Улпий Траян (98 – 117 г.) и бързо се обособява като голям икономически, политически и духовен център. Наричали го „Преблестящия град на траянците”.

16.Muzei na religiite (3)Следите от хилядолетната история на Стара Загора могат да се видят на много места в града. Едно от тях е архитектурният комплекс „Музей на религиите”. Музеят е уникален с това, че в него се намират останки от култова яма, (Х – ІХ в. пр. Хр.), тракийско светилище (ІІ – ІІІ в.), средновековна християнска църква (края на Х – ХІІІ в.) и мюсюлмански храм (ХV – ХХ в.) – безспорни доказателства за рядко срещана приемственост. Най-добре запазена е архитектурата на мюсюлманския храм „Ески джамия”, а красивите му стенописи са обявени за художествен паметник на културата от национално значение.

19.Reg.ist.muzeiРегионалният исторически музей е мястото, където може да се научи всичко за града с история от 8000 години. Постоянната му експозиция проследява в хронология всички исторически етапи от VІ хил. пр. Хр. до възстановяването на опожарения и напълно разрушен през Руско-турската освободителна война (1877-78 г.) град. Разположена е на три нива в красива нова сграда, построена специално, за да бъде музей. Формата на сградата наподобява пясъчен часовник – прекрасна алюзия за непреходното време.

Antoaneta Peeva

Add comment