Cherga BG

Сребърната вода

Хилядолетия преди нас, земите ни са били населявани от високоразвити, древни цивилизации, които са изчезнали. Частици от тяхното познание са достигнали до съвремието, съхранени в бита и културата – дедите ни са къпели новороденото във вода със сребърна монета, светената вода в християнството се получава след потапянето на сребърен кръст в нея и т.н. В дворците пиели вода от сребърни съдове. При натрупване на прекомерно количество сребро в организма (аргироза), кръвта на знатните особи добивала синкав отенък, от който кожата и лигавицата ставали бледо сиво-синкави. Така „синята кръв“ и „сребърната лъжичка“се превърнала в синоними за произход и благосъстояние.

Има сведения за римския пълководец Сула – единственият,  успял да окупира  Атина и Рим, че по време на военен поход, сред войската му се появила дизентерия. Тогава болестта била истинска напаст! В римската армия имало разделение по съсловни йерархии с различни привилегии: трибуните пиели вода от златни чаши, центурионите – от сребърни, а легионерите – от дървени. Сула забелязал, че най-много боледуват обикновените войни, а най-малко – средното съсловие. Тогава се разпоредил да се заковат сребърни монети в чашите на легионерите и така успял да спаси войската си. Лечебните свойства на среброто са били познати и използвани  в древна Гърция, Китай и Египет, а американските заселници пускали сребърни долари в съдовете с прясно мляко, за да го съхранят  по-дълго време.

Краят на XVIII век отбелязва нова ера в изучаването на среброто и употребата на „сребърна вода“ за медицински цели и в бита, когато през 1893г. C. Von Nageli съобщава за първото „системно изследване за смъртоносното въздействие на металите (в т.ч. среброто) върху бактерии и други низши форми на живот… “. Трудът предизвика огромен интерес в научните среди и доведе до разработването на тематиката по цял свят. Беше доказана способността на среброто да унищожава над 650 патогенни бактерии, гъбички и вируси. Според нобеловия лауреат проф. Зейнер, оптимизирането на сребърното съдържание в организма, е сравнимо с активирането на втора имунна система! Свойството на водата да приема, запаметява и пренася енергоинформация, даде отговор на въпроса защо среброто се използва при някои ритуали и къде е скрита силата на сребърната вода:  благодорният метал преструктурира водната среда, която съхранява мощното бактерицидно действие сребърните йони.

Популяризирането на знанията за сребърната вода доведе до създаването на нови методи и уреди за получаване на базата на електролиза – провеждане на електрически ток между  сребърни електроди, потопени във вода. Бяха разработени филтри със сребро за пречистване на питейната вода за космонавтите от Русия и САЩ, предпочетени пред 23 други варианта. Масово се разпространиха уреди за получаване на сребърна вода за битови и промишлени цели.

За пиене се препоръчва сребърна вода да с по-ниска концентрация сребърните йони, а при външно приложение – по-висока. Течността с концентрация 0,05- 0,1 мг/л, влияе върху обновяването на кръвта като увеличава белтъчното съдържание в нея, благоприятства протичането на физиологичните процеси в организма и има подмладяващ ефект. Може да се използва за компреси и вани, при лечение на респираторни и гъбични заболявания, кожни рани  и проблеми, изгаряния и пр.  Ефективно лекува възпаления на очите, конюктивити у деца и възрастни. Прилага се при заболявания на стомашно-чревния тракт, дисбиоза, кандидоза, намалена имунна устойчивост, хронична умора и др. Унищожава чревните стрептококи и стафилококите в устната кунина. Електрофорезата със сребърна вода е отлично противовъзпалително и обезболяващо средство при лечение на артрити, следоперационни възпалителни процеси, абцеси. Изключително подходяща, когато организмът е алергичен към антибиотиците.

Йоните на среброто ускоряват процеса на стареене на виното, подобряват вкуса му. Сребърната вода дезинфекцира съдове, стабилизира млякото, маслото, обеззаразява ефективно черупките на яйцата, бързо и надеждно дезинфекцира тръбопроводите в пивоварните.Тя консервира добре различни плодови сокове, които дори и без допълнителна термична обработка, могат да се съхраняват по цяла година.

Изследванията и употребите на сребърната вода за пореден път доказаха, че прилагането на научен подход към древното окултно познание може да създаде нови възможности за подобряване на човешкото здраве и качеството на жизнената среда.

 Д-р инж. Гинка Стоева                                                               

Биляна Котева

Add comment

− 3 = 3