Cherga BG

SPIRIT of Burgas вдигна музикалния градус

MC GQ_gig2И тази година хиляди почитатели на музиката стъпиха на бургаския пясък и се забавляваха заедно в продължение на три нощи. Третото издание на SPIRIT of Burgas, което се проведе от 13 до 15 август 2010 г. на Централния плаж в Бургаския залив, събра 20 % повече публика. Участието на The Prodigy като хедлайнер на основната сцена в премиерната нощ пък беше напълно продадено.
Температурата тази година бе наистина много висока – и в буквален, и в преносен смисъл. На 7 сцени се изявиха повече от 100 артисти. Те предложиха изключително разнообразие от музикални жанрове като рок, рап, денс, дръм-енд-бейс, джаз, блус, реге, ска и електронна музика.
Този музикален форум е не просто повод за забавление на различни групи от хора, но се превърна и в причината, поради която днес вече Европа и светът идентифицират много по-добре град Бургас като туристическа и културна дестинация, смята кметът на града Димитър Николов. Община Бургас е съорганизатор на събитието.  the_prodigy_2_new
Основната сцена на SPIRIT of Burgas стана поле за изява на големи интернационални имена като Andy C, Apollo 440, DJ Shadow, Gorillaz Sound System, Grandmaster Flash, Serj Tankian, The Prodigy и Unkle. За жалост, феновете не успяха да се срещнат с Everlast, който отмени своето участие на фестивала в събота, на 14 август, заради неочаквано заболяване. Шоуто обаче трябва да продължи, затова на негово място на основната сцена застана популярната не само у нас, но и в цяла Европа българска банда Wickeda и подгря по подобаващ начин публиката за появата на хедлайнера на вечерта – Unkle.
Фестивалът продължава да расте с всяка изминала година. Той бе номиниран за Best European Festival на UK Festival Awards през 2008 г. и в категорията Best Overseas Festival през 2009 г. През същата година беше посочен от Таймс като една от 20-те най-добри фестивални дестинации, а програмата му бе разпространена в европейската мрежа на MTV в 16 страни. SPIRIT of Burgas намери мястото си и в списъка на номинираните за Best Medium Sized Festival на първите награди European Festival Awards през януари 2010 г. След финала на третото издание на SPIRIT of Burgas, организаторите вече кроят планове за следващата година, когато летвата ще бъде вдигната още по-високо и обещават, че фестивалът ще бъде още по-добър и по-мащабен.DSC_4014-copy

Какво казаха участниците във фестивала:
„Фестивал, който направо чупи всякакви рекорди, заради морето, плажа, слънцето и многото усмихнати хора, които определено знаят как да се забавляват… Как да не се влюбиш при това положение в такова страхотно събитие!” Ewan McFarlane, фронтмен на Apollo 440.

„Това бе моето идване в България. Очарован съм от красивата гледка към морето, която ми се разкри от сцената. Публиката беше пълна с енергия и определено искам да дойда отново тук!” сподели DJ Shadow.

„Да бъдем партньори на събитие като SPIRIT of Burgas за нас беше изключително удоволствие и признание”, коментира Василена Даскалова – бранд мениджър на Beck’s в Каменица АД. „Радваме се, че Beck’s беше част от атмосферата на най-силното до момента издание на фестивала”.

Add comment