Cherga BG

СОФИЙСКИ ФЕСТИВАЛ НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР

От 25 юни до 10 юли София става столица на мюзикъла и съвременния балет в България

На 25 юни в Парка на Военната академия звездите на Музикалния театър се откри първия Софийски фестивал на музикалния театър с концерта-спектакъл „ЕДНА ВЕЧЕР С ХИТОВЕТЕ НА БРОДУЕЙ”. На концерта ще прозвучат популярни мелодии от хитовите мюзикъли: „Кабаре“, „Котки“, „Чикаго“, „Фантомът на операта“, „Мис Сайгон“, „Сънсет булевард“, „Исус Христос суперзвезда“, „Магьосникът от Оз“. Голяма част от тях са поставени за първи път у нас на сцената на Музикалния театър.

Фестивалът,учреден от Музикалния театър, се реализира с подкрепата на Столична община. Акцент в първото издание са жанровете на мюзикъла и съвременния балет. Амбицията на организаторите е той да се превърне в знаково събитие в културния календар на София.

Спектаклите ще се играят на специално изградена фестивална сцена в Парка на Военната академия. Тя ще разполага с 560 места, но на този етап ще бъдат запълнени половината от тях.

Във втората вечер на фестивала – на 26 юни – беше показан хитовият мюзикъл „КЛЕТНИЦИТЕ“ на Софийската опера и балет. Ансамбловата мощ и емоционалните внушения са марката на спектакъла „Клетниците“ в режисьорската версия на Пламен Карталов.еликотърновския театър. В търсенията си да внушат посланията на времето и епохата, авторите на спектакъла правят препратки и към днешния ден.

 

Първото издание на Софийския фестивал на музикалния театър ще бъде закрито на 10 юли с екстравагантния спектакъл CARMEN COLLECTION на Балет „Арабеск” – най-старата и утвърдена трупа за съвременен балет у нас. Спектакълът – дело на хореографа Боряна Сечанова с музиката на Петър Дундаковсе заиграва с клишетата на днешния ден – модния подиум и чалга-културата.

Всички спектакли от програмата на Софийския фестивал на музикалния театър ще се играят в Парк „Военна академия” с начало 20:00 часа. Единствено мюзикълът „Клетниците” на 26 юни ще се играе от 19:00 часа на сцената на Софийската опера. За всички останали спектакли билети се продават онлайн през сайта на Музикалния театър https://tickets.musictheatre.bg/home/calendar/2021-06, на касата на театъра (тел. 02/ 943 19 79), а в деня на представлението – два часа преди началото – на касата на Парк „Военна академия”.

ЗА ФЕСТИВАЛА НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР

Музикалният театър е учредител на Софийския фестивал на музикалния театър. Той се осъществява с подкрепата на Столична община и домакинството на Военна академия „Г.С. Раковски“. От тази година събитието става част от Календара на културните събития на София. Фестивалът ще показва най-новото в жанра на мюзикъла и съвременния балет, създадено от държавни, общински и независими музикално-театрални трупи. Целта е фестивалът да се превърне в авторитетно международно събитие в жанра на музикалния театър.

Музикалният театър като уникален и единствен на Балканите театър с утвърдена жанрова специфика да представя оперетни и мюзикълни постановки е исторически призван да учреди подобен фестивал” – категоричен е директорът на театъра Марияна Арсенова. Фестивалът е част от Културния календар на София от тази година. Българската телеграфна агенция е медиен партньор на фестивала.На 4 юли Софийският фестивал на музикалния театър представя мюзикъла „КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ”- на Музикално – драматичен театър – Велико Търново. Създаден по оригиналния текст на Добри Войников с музиката на Дечо Таралежков, в сценичен вариант мюзикълът се поставя за първи път от На 27 юни гостува Държавна опера – Стара Загора с три балетни миниатюри„ТАНЦ ПРИ ИЗГРЕВ СЛЪНЦЕ”, „ЛОТОС”,„СЛЕДВАЩИЯТ”. Хореографите Силвия Томова, Алесандра Скаламбрино (Италия) и Христиан Бакалов вдъхнат живот на своите поетични послания чрез талантливите артисти от интернационалната трупа на Балета на Държавна опера Стара Загора.

Легендарният рок мюзикъл КОСА постановка на Държавна опера Варна – ще бъде представен на 3 юли на сцената на фестивала. Той гостува само два дни след премиерата си във Варна. Режисьор е Борис Панкин. В главните роли гледаме: Мариан Бачев, Виктор Ибришимов, Нора Караиванова и солистката на Музикалния театър Десислава Николова.

https://youtu.be/YY28_e_HeUk

Add comment

48 − 39 =