Cherga BG

Софийската опера приветства с добре дошла новата и различна постановка на операта „Аида”

PHOTO VICTOR VICTOROV 057Софийската опера и балет приветства с добре дошла в репертоара си новата и различна по стил и естетика постановка на операта „Аида” от Джузепе Верди, под режисурата на световноизвестния аржентинец Уго де Ана. Това каза маестро Пламен Карталов по повод предстоящата премиера на операта „Аида” и официалното откриване на Сезон 2013 – 2014 г. в театъра на 15 октомври. Постановката е копродукция с театър Арена ди Верона, който тази година чества 100 годишнината си като оперен театър. На него са пели много от големите български оперни певци и затова сътрудничеството между двата театъра, което се случва за първи път, е толкова важно за нас, подчерта акад. Карталов. 

Режисьорът и сценограф Уго де Ана подчерта, че е особено горд от сътрудничеството си със Софийската опера, тъй като е слушал много за театъра от големите иPHOTO VICTOR VICTOROV 087мена като Никола Гюзелев и Гена Димитрова, с които е работил. „Операта „Аида не е само зрелище. Тя е всъщност и една интимна опера, където са особено важни отношенията между действащите лица. И тук, както и в останалите свои опери, за Верди основни понятия са свобода, диктатура, народ, родина, както и противопоставянето на църковна и политическа власт, ” каза още Уго де Ана.

По-трудно за мен беше да работя с балета, отколкото с артистите,” обясни от своя страна Леда Лойодиче, автор на хореографията в „Аида”. „Причината за това е, че движенията на балета в операта не са чисто хореографски, с тях се предават емоции,” допълни Леда Лойодиче.

PHOTO VICTOR VICTOROV 121Маестро Ерих Вехтер, новият главен диригент на Софийската опера и балет, сподели, че характерното за операта „Аида” е музикалният език, насочен към психологическото развитие на героите, особено в дуетните изпълнения. „Музикалният език, който Верди прилага в операта „Дон Карлос”, в операта „Аида” става още по-изтънчен,” каза още Ерих Вехтер.

На пресконференцията, посветена на премиерата на операта „Аида” на 15 октомври, присъстваха още солистите на Софийската опера иPHOTO VICTOR VICTOROV 189 балет Радостина Николаева, Даниела Дякова, Гергана Русекова, Светозар Рангелов, Мартин Илиев.

Следващите представления на „Аида” са на 16, 17, 18, 19 октомври от 19:00 ч., на 1 и 2 ноември от 19:00 ч. и на 3 ноември от 16:00 ч.

Билети се продават на касата на Софийската опера и балет (ул. „Врабча” 1,), на касите на EasyPay, on-line чрез EPay, както и в разпространителската мрежа на Eventim.

Add comment

+ 13 = 15