Cherga BG

Смях в залата с Любо Нейков

Lubone1Ако минаваш през живота като сърдит турист, няма как да забавляваш хората, казва един от най-обичаните български актьори.

Една вечер е български премиер, на следващата – дебне кралските патици в Риджънтс парк и сече главите им в кухнята на BG посолството в Лондон. Типична шизофрения, за която лекове няма открити. Любомир Нейков не се и нуждае от тях – защото превъплъщенията са негова втора природа и го наредиха сред най-обичаните актьори на България.

Изиграл е десетки роли, една е тази на готвача Коста Баничаров от филма на Димитър Митовски „Мисия Лондон”, заснет по едноименния роман на Алек Попов. „Той е много важен образ за българската литература и драматургия. Почти няма книга или филм, в който той да не се прояви в някой от героите. Баничаров всъщност е еманация на българската народопсихология, историческият преносител на гените на Хитър Петър и Бай Ганьо”, разсъждава актьорът. Готвачът е един, когато взима решение да излъже, когато хитрува пред жена си или се прави на по-важен, отколкото е, и съвсем друг, когато продава патиците на посланика и президентшата.

Според Любо Нейков големият успех на „Мисия Лондон” се дължи на факта, че е политическа сатира, а българинът обича да се надсмива над властниците.

Холивудският ас Томас Арана („Гладиатор”, „Бодигард”, „Ловът на Червения октомври”) и британският му колега Алън Форд („Гепи”), които също играят в лентата, са категорични, че този вид сатира ще се хареса и на зрителите по света. Дали това ще се случи, ще разберем много скоро. Защото наесен филмът ще има премиера в добрата стара Англия, предстоят му излъчване и в САЩ.

Извън „Мисия Лондон”,  Любо Нейков е кукловодът на „Комиците” – петъчното шоу на bTV – телевизията, която медийният магнат Рупърт Мърдок продаде на Роналд Лаудер, наследник на козметичната империя „Есте Лаудер”. Актьорът е главен участник в „Комиците” и освен пред камерата, дърпа конците и зад нея. Защото компанията му „Дрийм тийм продакшънс” е продуцент на шоуто.

Сред честите образи в него е този на Бойко Борисов – настоящият министър-председател на България, бивш кмет на София и екс Главен секретар на МВР. „Толкова пъти съм влизал в кожата му, че не знам дали аз самият не съм Бойко Борисов. Идва ми отвътре”, обича да се шегува с прототипа си Нейков. Засега оригиналът гледа благосклонно на имитатора си и с чувство за хумор приема смеха на свой гръб.

Актьорът Любо Нейков признава, че винаги влага лично отношение към образите, които шаржира, но гледа да не е съдник.

“Политиците минават и заминават и моето желание е те да останат с добро във времето, а не само с това, че аз съм ги играл”, шегува се без излишна скромност той.

Пътят му към светлините на рампата тръгва от НАТФИЗ, където завършва актьорско майсторство за куклен театър. Там научава, че “Ако минаваш през живота като сърдит турист, няма как да забавляваш хората около себе си, защото си неискрен. Ставаш лицемерен на сцената и това веднага се усеща. Има хора, които искат да са много смешни и забавни, но са настроени негативно генетично. И това хората го усещат. Да не говорим за най-малките. Казвам го от позицията на кукловод. Най-трудно е да разсмееш дете. То веднага усеща фалша”, коментира Любо.

На тв екрана Любо Нейков изглежда хипер веселяк, в реалния живот обаче е изненадващо сериозен. “Тревожи ме войната по пътищата. Страшно много загинали, никъде другаде няма такова нещо. Как да бъда весел при такива статистики, аз също шофирам и ставам свидетел на невероятни неща. Полицията трябва да е навсякъде, да е безкомпромисна, а глобите – много големи“, смята Нейков.

Любо Нейков – Само факти

– Роден: 7 февруари 1972.
– Дебелият оранжев котарак Гарфилд от филма говори с неговия глас в българския превод.
– През 2001 г., заедно с покойния режисьор Георги Стоилов, Нейков основа театрална формация “Мелпомена”. Трупата обиколи цяла България със спектаклите “Големанов”, “Вражалец”, “Януари”.
– Обявен е за почетен циганин от ромите в Каварна заради заслугите му за тяхното културно развитие. “За мен е чест и привилегия. Много съм щастлив сред тях. Те са различни, доста са образовани и много работливи. Знаят няколко езика, работят в Германия, в Полша. Кварталът им се казва “Хаджи Димитър”, аз преди време го прекръстих на Бевърли Хилс. Там къщите са изумителни – много красиви, вътре не мога да ви опиша за какво обзавеждане и каква чистота става дума. Имат по-висок стандарт в общуването, стандарт като хора. Мошеници и престъпници може би има, но те са единици и си ги знаят. Жителите на този квартал са най-щастливите българи, защото виждат първи изгрева”.

Add comment

57 − = 50