Cherga BG

Скалните манастири в Провадийско – история и алпинизъм

Estate1Всеки жител на Провадия, малко градче, разположено в Североизточна България, недалеч от областния център Варна, може да ви разкаже за голямата местна атракция и забележителност – скалните манастири. Разпръснати из цялото Провадийско поле в скални масиви с различни и причудливи форми, те идват от миналото заедно с екзотичните си имена – Кара пещера, Шашкъните, Саръкая… Местните разказват много легенди и предания за тях, свързани с героични подвизи, любов и вярност.

Самият град Провадия има над 15-вековна история. Смята се, че е основан като крепост на Византия срещу нахлуващите от север войнствени племена. Византийците го наричат Проват – проход, теснина. Към края на XI в. българите налагат името Овеч, вероятно заради добре развитото овцевъдство в този край.
Специалистите отнасят изграждането на скалните манастири в естествените скали към времето на Второто българско царство. Като вътрешна структура всеки един от тях е различен по размери, форма и причудливост на скалните образувания. Някои са единични, а други имат обособени килии. За живота, воден в тях преди векове, свидетелстват съхранилите се рисунки и надписи.
Любознателният турист може да посети част от тях без предварителна подготовка. За други обаче са му необходими алпийски метStreet2оди и оборудване. Затова пък посещението им съчетава удоволствието и предизвикателството от екстремните усещания с погледа към историята.
Екип на гражданска група “Ентусиасти” е изготвил карта на всички скални манастири в района. Това ще бъде полезно за местните и ценно за туристите, които идват тук, изучават екопътеките и проявяват интерес към скалния туризъм. “Манастирите са уникални – разказва Росица Пиринлиева, един от инициаторите на идеята – проучването им е от голямо значение за историята на този край”.
По инициатива на сдружението вече дванадесет души са преминали курс на обучение по скално катерене и спускане и са запознати с историята на манастирите. Така че, ако сте нетърпеливи да попълните знанията си и да изпробвате уменията си, можете да го направите още сега. В туристическия център в Провадия ви очакват екипировка и професионални инструктори, които ще ви посветят в тънкостите на катеренето и спускането. От вас се изискват само авантюристичен дух и готовност за приключения.

Add comment