Cherga BG

Сяринска баня – приказка за гейзери и здраве

Разположен сред живописна природа, заобиколен от хълмове и гъсти дъбови и борови гори, СПА курортът Сяринска баня в Сърбия е истински оазис на божествена природа сред задъхващата се цивилизация. Лековитите води в курорта са привличали хиляди посетители от незапомнени времена. Древни римляни и средновековни рицари са се наслаждавали на лечебната им сила.

Сяринска баня е близо до археологическите обекти от VI век в Царичина долина, в южната част на Сърбия, на 330 км от Белград, на 50 км от Лесковац. Уникалният природен феномен се намира на 520 м в подножието на планина Голяк, на брега на река. Със своите 13 естествени извори в радиус от 800 м и двата големи гейзера, курортът е сред най-богатите на извори в Европа. Поради факта, че всички 13 извора имат различни физични и химични свойства, както и температура на водата, те лекуват разнообразни заболявания. СПА центърът започва да се развива от 1878 г. като резиденция на заможните граждани на Лесковац и постепенно се превръща в здравен курорт с огромен потенциал. Много е направено, но възможноститеза развитие са неограничени, заради неповторимото съчетание на природни дадености, които прославят Сяринска баня по цял свят.

photo3Изворите помагат при лечението на голям брой заболявания: на костите и на мускулната система; на стомаха и червата; на бъбреците и пикочните пътища; на черния дроб, жлъчния мехур и панкреаса; гинекологични заболявания, възпалителни процеси и някои форми на безплодие; белодробни заболявания; умствена умора; леки форми на диабет; конюнктивит. Минералните извори и гейзерите са най-голямото богатство на курорта. Новият гейзер с капацитет 33 литра в секунда и температура на водата от 76 градуса е използван за отопление на Сяринска баня и на хотел „Гейзер“, който предлага многобройни атракции за туристите.

photo2Специализираната болница за рехабилитация „Гейзер“ в курорта е с високата В категория и е разположена в модерна сграда с 277 легла и апартаменти. Болницата е оборудвана с най-новата медицинска апаратура. Екип от експерти в отделенията по хидротерапия, калолечение, електротерапия, кинезитерапия, инхалации и топли бани се грижи професионално за пациентите.

От юли 1998 г., всяка година, гостите се радват на „Гейзер нощи“, изпълнени с богата културна и развлекателна програма. Събитието, което обединява художници, артисти, певци и музиканти, завършва на 2 август с традиционна сватба под гейзера. В края на август се провежда състезание по спортен риболов и се приготвя рибена чорба в гърне. Вечерта, прекарана в „Гейзера“, се помни дълго с гурме кухнята с местни специалитети. В Сяринска баня болните могат да се изцелят, а здравите да укрепят здравето си и да се заредят с енергия. Който дойде веднъж в курорта, става постоянен негов гост и разказва надлъж и шир приказката за гейзерите, здравето и красотата.

Antoaneta Peeva

Add comment

71 − 63 =