Cherga BG

Ще пея на моя Бог докато съществувам

d-dimitrov
Димитър Димитров

Църковната музика облагородява душата

Сякаш от самия купол на храма към пода падаха орехови листа и посетителите възторжено вдигаха ръце да ги уловят. Беше 19 юни 2016 г., Петдесетница. Към 11 часа точно в момента, когато от височината идваха ореховите листа, а ангелските гласове на смесения хор се издигаха във възхвален химн, влезе чуждестранна група. Гостите поискаха да си уловят листа, но първо потърсиха с поглед откъде идва божествената музика. Видяха само ръцете на диригента Димитър Димитров, който вдъхновяваше певците на балкона, срещуположен на олтара. В този миг небе, земя и музика се въздигаха над църковния купол.

Каква част заема акапелната музика по време на богослужението?

В Православната църква музиката е само акапелна, без инструмен-тален състав. Специфичното за нея е, че тя дава възможност на човешкия глас да възхвалява Бога, а не чрез инструмент, направен от чо-вешка ръка. Църковната музика облагородява душата и я въздига към Твореца. Друга особеност е, че хорът е в непрекъснат диалог с олтара и в този смисъл е участва в самото богослужение.

В кои страни сте представяли църковна музика с хора на „Св. Александър Невски”?

С пълния състав на хора сме пътували до Холандия, Германия, Гърция, Франция, Русия. Там нашите изпълнения бяха в концертни зали, а не по време на богослужение. Но в катедралния храм „Христос Спасител” в Москва помолихме да чуем акустиката и ни разрешиха да изпеем „Отче наш” от Николай Кедров – баща. Акустиката е изключителна! Много от посетителите проливаха сълзи и пожелаха да продължим да пеем.

В ранна младост очаквахте ли, че Вашият брат ще стане бъл-гарски патриарх, а вие – диригент с международна известност?

Никога не съм мислил, че един ден ще бъда диригент по църковна му-зика и главен диригент на „Св. Александър Невски”. Това се отнася и за съдбата на моя брат, днес патриарх Неофит. Като знам колко скромно живеехме в семейството ни поради бедност, не съм и допускал такъв развой на нашето бъдеще. Аз съм това, което съм, благодарение на Иисус Христос и Българската православна църква.

Има ли и други таланти във Вашето семейство?

И двамата ми синове Симеон и Стефан с техните семейства са посветени на музиката. Двете ми внучки също пеят и получават награди в детски музикални конкурси. Стараем се да живеем по християнските закони, тъй като сме израсли и възпитани в църквата.

Какво пожелавате на вярващите християни?

Всички да живеят с христовата благодат, защото Той е казал: „Аз Съм пътят и истината, и животът.” Той наистина е светлината на света, коя-то е добре да следваме.

За Димитър Димитров
Димитър Димитров е роден през 1943 г. в София. Неговите родители били бедни, родолюбиви българи, които силно вярвали в Бога и желаели синовете им да се посветят на духовен живот. Синът им Димитър и по-малкият Симеон завършили семинарията над с. Черепиш, а по-късно и Духовната академия към Светия Синод на Българската православна църква. Димитър създал свое семейство, а брат му Симеон приел монашество с име Неофит. Димитър Димитров е завършил и Българската държавна консерватория /сега Национална музикална академия/ и от 1992 г. преподава музика в Богословския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Той е един от основателите и диригент на мъжкия хоров ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният”. От 1978 г. г-н Димитров е четвъртият главен диригент от освещаването на храма на смесения хор при катедралния патриаршески храм „Св. Александър Невски”.

Илиян Димитров

Add comment

− 6 = 4