Cherga BG

Шишмановата баня във Велико Търново отваря врати за посетители

shishmanovi-bani-turnovoНай-новият туристически обект във Велико Търново Шишмановата баня започва да посреща туристи. До края на седмицата средновековната светиня ще бъде въведена в експлоатация, след това обаче предстои обектът да бъде прехвърлен за стопанисване на Регионалния исторически музей. Това най-вероятно ще се случи на следващата сесия на Общинския съвет. Тогава вече музеят може да обяви такси за посещение и Шишмановата баня реално да влезе в туристическите маршрути на старата столица. Това каза вчера директорът на дирекция “Култура, туризъм и международни дейности”“ в търновската община Нелина Църова.
Проектът, с който Шишмановата баня беше реставрирана и социализирана, приключва официално на 30 април. Ремонтът на сградата продължи две години, а средствата за реставрацията на обекта дойдоха по Норвежката програма благодарение на спечеления от общината проект “Културното наследство на Велико Търново във фокуса на Европейското културно многообразие”. Средствата, които екипът вложи в обекта, са 370 653 евро.
Шишмановата баня е паметник на културата с национално значение. Намира се в Асеновата махала между двете църкви “Успение Богородично” и “Св. св. Петър и Павел”. Тя е една от малкото запазени подобни сгради в България. Не е ясно защо е наречена Шишманова, но според историците най-вероятно, защото е останала от времето на последния български владетел преди падането на Търново под турско робство. При археологически разкопки там са намерени монети от ХV – ХVI век, което според археолозите означава, че тогава тя е престанала да съществува.
В онези времена обикновено достъп до баните са имали знатните хора, останалите са се къпели директно в реката. Това е известно от надпис, останал на крепостната стена на Царевец. Надписът е на войник от градската стража, който описва, че с интерес гледал Пена как се къпе в реката, докато охранявал крепостта.
Първите известни сведения за Шишманова баня са от 1893 г., когато Карел Шкорпил я нанася на картата, която прави за Търновград. През 1906 г. арх. Георги Козарев публикува в списание “Известие” описание на средновековната сграда, в която има голямо помещение с ниши и корита, чиито останки са застроени със сгради.

Археологът Йордан Алексиев е работил в Шишмановата баня. Той разкрива продълговато помещение с огнище и резервоар за топла вода. То е покрито с цилиндричен свод, има две помещения за къпане и още едно по-малко помещение, най-вероятно съблекалня. Архитектурата на банята наподобява класическа римска къпалня.
Първият проект за реставрация и експониране на Шишмановата баня е от 1983 г. на тогавашния Национален институт за опазване на паметниците на културата. След това през 2000 г. и арх. Донка Колева прави проект, но и двата остават нереализирани.

Antoaneta Peeva

Add comment

1 + = 4