Cherga BG

Шепотът на шевиците

Шевиците са образно слово,  което ни нашепва чрез закодираните многобройни послания от древни мотиви, ревниво пазени и предавани от поколение на поколение през хилядолетията. В тях са вградени сакрални ценности, национални традиции и окултни познания за съхранението на рода и живота. Най-архаичните орнаменти датират още от епохата на енеолита (IV – III хил. пр. Хр.), според етнографа Маргарита Николова. Ромбът, например, е сред старинните изображения, символизиращи земното и женско плодородие, покровителствани от Богинята майка. Среща се върху долната част на тялото отпред и встрани на глинени фигурки от праисторическата епоха.

Жизненият опит и интуитивното познание за силата на цветовете и значението на символите са част от самобитната българска култура. Всяко кръстче, точка, кръг, триъгълник, квадрат или друга фигура, имат определен смисъл.

Триъгълникът символизира трите сили, които се излъчват от Монадата: Отец, Син и Свети Дух. В зависимост от разположението му в композицията, може за обозначава Бащата, майката и сина; небето, земята и живите същества; избора между два пътя, две решения; молещия се, който е живата връзка на Земята с Бога или свързването на двама, за са създадат третия –  градивното начало.

Проникването на двата триъгълника чрез сливането на върховете им, изобразява тайнството на зачатието, а малките триъгълници – потомството.

Ето как би могло да изглежда развитието на рода, символизирано от триъгълници:

Когато двата триъгълника символизират сродяване, сватовство, те се допират с основите си и образуват ромб. Триъгълниците от двете страни на фигурата за родство, обозначават двете сродени семейства. Те са обърнати навън, а не навътре, както ги виждаме в канатицата, защото при тях няма проникване за създаване на кръвна връзка чрез потомството. Те са членове на родовете.

Във фигурите, показваща две и повече сродени племена, знаците се натрупват и символиката се усложнява, запазвайки сакралната си същност: ромбът в центъра показва половото тайнство на сродяването, тъй като от двете му страни вертикално са изобразени две годежни двойки (макази) от двете племена, а триъгълниците бабицата – отгоре и долу, насочени навън,  подсказват, че от сродяването на племената са се родили деца. 

Богата, разнообразна и информативна е символиката на нашенските шевици. Кръгът символизира вечността, безкрайността, пълнотата на изявата. Точката – Духа. Кръгът с точка в центъра – живота, всемира. Квадратът е основата, върху която се изгражда Новият човек –  четирите свещени сили за земята и личността. Пентаграмът е символ за човешкото възраждане чрез новото, което иде в света.

Символите съдържат информация за човешката същност. По тях е можело да се разбере откъде идва приносителят, от чий род е, материалното му състояние и дори дали е семеен. Шарките могат да служат не само като отличителен белег, а да имат ритуално предназначение – момински, булчински, сватбени, за новородено бебе и др. В знаците по дрехите българите кодират и защитна функция – да пазят от уроки, зли сили и болести, за плодородие и пр. Разбирането на езика на символите позволява да открием словесното послание на образите. Според някои изследователи шевиците са своеобразни „кодове“ за посланията, скрити в тях, често свързвани и с глатолицата, поради наличието на аналогични форми. Изглежда, съвсем не е случайно, че при изписването на египетския йероглиф за Реч (Слово), има връвчица…

В различните райони на страната ни  шевиците се отличават по цветове, форми и орнаментика. Например, за Сливенския регион са характерни изображенията на цветя и животни, в Разградско Дървото на живота е често предпочитано, в Самоковско – сувастики и свастики, пъстроцветните шевици са типични за Елхово и пр. Всеки първичен елемент е носител на  духовност, древна мъдрост и енергиен заряд за постигане на вътрешната хармония. Творчеството и усетът на българката, вложени в шевиците, са ни завещали много повече от естетическа наслада. Нашият дълг е да съхраним наследството, за да го предадем на идните поколения.

Автор: д-р инж. Гинка Стоева

Консултант: проф. инж. Живко Желев


Кемпери под наем – марка RIMOR , основана 1978 година.

„Следвай желанията си“ с нашите нови кемпери!

Модел: RIMOR Horus –  новата идея за движение!

Компактност, лекота на управление, невероятни и модерни дизайнерски и интериорни решения, с базово оборудване на FIAT.

Спорт, открития, приключения и туристически пътувания, БЕЗ граници!

—————————————————————————————————————–

Модел: Rimor Seal 98 Plus – Приятел, който винаги е готов да тръгне!

 Модерни дизайнерски и интериорни решения, отделна баня и тоалетна, изключително голям багажник, с базово оборудване на FIAT.

 Идеален при пътуване и почивка с домашен уют, лукс и комфорт!! 

 

Кемпери под наем от „Кемпер рент Черга“,

тел.: 0898777324 и на FB: CamperRentCherga

Кемперите се фабрично нови и са оборудвани с всичко необходимо за гарантиране на удобство и конфорт. Атрактивни оферти за наем, без допълнителни такси.

 

 

Биляна Котева

Add comment

9 + 1 =