Темата на танците, които ще се представят пред българска публика е „Сезоните на Япония“ и е вдъхновена от четирите годишни времена. Японците сред малкото нации, които вплитат така внимателно и силно природата и сезоните в културната си традиция. Ето защо очакванията са за виртуозно изпълнение. 
 
Традиционните танци нихон буйоо, които ще могат да бъдат видени се изпълняват от един танцьор. Те представляват сценично изкуство, за разлика от религиозните танци кагура, бон-дори и други танци на широките народни маси.
6 октомври (петък) 19:00 ч.
СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР, ул. „Гурко“ № 14
Вход с покани (от касите на театъра)

Танците нихон буйоо съдържат в себе си важни структурни елементи от бугаку и ногаку, както и най-доброто от народните изкуства, на което му е придадена съвършена форма. Може спокойно да се каже, че в синтезиран вид японският класически танц съчетава в себе си всички древни и нови японски изкуства. Известен е обичаят „ханами“ – съзерцаването на цъфналите вишни, с който в Япония посрещат топлината на пролетта. Напр. танцът „Генроку ханами оодори“, чиято тема е пролетта, пресъздава веселата атмосфера на множеството, което се наслаждава на цъфналите сакури в Уено, пие саке и танцува. Той е и живо свидетелство как древната традиция ханами се допълва с танцови движения. Програмата продължава с танци, посветени на очарованието и на другите сезони – лято, есен и зима.Японските традиционни танци ще бъдат изпълнени от известния японски танцьор Ичиносуке Умекава, развил се като творец под силното влияние на Тамасабуро Бандо, обявен за живо национално съкровище на Япония. Ичиносуке Умекава ще пресъздаде характерната същност на японската традиционна култура и естетика и чрез красотата на танците, ще покани публиката с него в красивия свят на четирите годишни времена в Япония.